Do dvou hodin
1 porce
Lilky nakrájejte podélně na centimetrové plátky. Z obou stran osolte a odložte na tác. Nechte 45 minut vypotit.
Než se vypotí lilky, připravte si omáčku. 1 velkou cibuli nebo 2 drobnější nakrájejte nadrobno. Česnek nasekejte najemno. V hrnci rozehřeje olej a cibuli opékejte, dokud nechytne lehce zlatavý nádech.
K cibuli přidejte česnek a chvíli míchejte. Zalijte pasírovanými rajčaty. Pozvolna vařte 15 – 20 minut. Hotovou omáčku ochuťte najemno nasekanou bazalkou a pepřem.
Lilky dobře omyjte pod tekoucí vodou a důkladně osušte papírovou utěrkou. Plátky jeden vedle druhého rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce pokapejte olejem. Pečte při 190 °C v režimu horkovzduch 15 minut.
Mozzarellu nastrouhejte nahrubo, parmezán najemno.
Do zapékací mísy (30 x 35 cm) rozetřete na dno trochu omáčky. Na omáčku vedle sebe rozložte lilky, aby se mírně překrývaly. Na lilky naneste slabou vrstvu omáčky – tak slabou, aby lilky trochu prosvítaly. Na omáčku rozprostřete třetinu mozzarelly a třetinu parmezánu. Zakryjte další vrstvou lilků, potřete omáčkou, posypejte další třetinou sýrů. Následuje poslední vrstva lilků, omáčky a sýru.
Pečte při 220 °C 20 minut. Pak přepněte na grill – 280 °C – a dopékejte 3 – 5 minut dozlatova.
Po upečení nechte asi 10 minut odpočívat, poté servírujte.