0
K pokladně

Mřížkový koláč s rebarborou

Mřížkový koláč s rebarborou

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

325 g Špaldová mouka hladká
250 g Máslo
170 g Třtinový cukr
1 ks Vejce
2 g Sůl
1 ks Citrón
300 g Rebarbora
300 g Jahody
280 g Špaldová mouka hladká

Postup přípravy

1. Těsto uděláme s předstihem

V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo a pomocí rukou vytvoříme drobenku. Přidáme vejce a studenou vodu a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme na hodinu do lednice.

2. Šťáva z půl citrónu, 140 g cukru

V další míse smícháme suroviny na náplň. Cukr, 2-3 lžíce špaldové mouky a citrónovou šťávu. Přidáme nakrájenou rebarboru a jahody. Promícháme, tak aby se rebarbora i jahody obalily. Troubu rozehřejeme na 180 °C a formu na koláč vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme máslem.

3. Formujeme

Ze zchladlého těsta odřízneme 1/3 na finální mřížku a zbytek vyválíme na vále na tloušťku zhruba 4 mm. V průměru by mělo být lehce větší než forma na koláč. Opatrně, za pomoci válečku, přesuneme těsto do formy a prsty zlehka vmačkáme a vytvarujeme okraje. Přesahující část těsta přes okraje odřízneme. Na takto připravené těsto poklademe náplň.

4. Tvarujeme mřížku

Ze zbylého těsta vyválíme plát vysoký 3 - 4 mm, ze kterého pomocí nože utvoříme dlouhé proužky široké asi 1 cm potřebné pro tvorbu mřížky. Ty pak následně přes sebe klademe a provlékáme tak, abychom vytvořili mřížku. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 40 - 45 minut.

Nakupte potřebné ingredience

Špaldová mouka hladká (325 g)

Máslo (250 g)

Třtinový cukr (170 g)

Vejce (1 ks)

Sůl (2 g)

Citrón (1 ks)

Rebarbora (300 g)

Jahody (300 g)

Špaldová mouka hladká (280 g)