0
K pokladně

Letní malinový dort - vanilková verze

Letní malinový dort - vanilková verze

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

4 ks Vejce (plát)
180 g Cukr moučka (plát)
1 ks Vanilka (plát)
0.5 lžíce Prášek do pečiva (plát)
170 g Hladká mouka (plát)
3 lžíce Vroucí voda (plát)
3 lžíce Olej (plát)
500 g Mascarpone (náplň)
280 g Malinové pyré (cca 500g malin a 5 lžic krupicového cukru)
70 g Moučkový cukr (náplň)
400 g Smetana ke šlehání (náplň)
10 ks Maliny a jedlé květy na dozdobení
500 g Jahody na ozdobení

Postup přípravy

1. Krok

Na tuto variantu dortu si upečeme 1 vanilkový plát. Na plech si přesně vystřihneme pečicí papír. Celá vejce šleháme 6 minut do pěny. Poté přidáme cukr a šleháme ještě 5 minut. Sypké suroviny promícháme v misce a na malé otáčky vpracujeme do šlehaných vajec. Nakonec zalijeme vroucí vodou a olejem a už jen lehce promícháme. Hmotu rovnoměrně a rychle natřeme na pečicí papír. Přesuneme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 12 minut. Upečený plát po vyjmutí z trouby překlopíme na čistý pečící papír. Spodní pečicí papír opatrně odloupneme. Po vychladnutí plát opatrně zarovnáme.

2. Krok

Na náplň si nejprve připravíme malinové pyré. Maliny povaříme s cukrem a troškou vody a přepasírujeme přes cedník. Pak ještě lehce povaříme, zredukujeme (vyvaříme vodu). Mascarpone na malé otáčky promícháme s vychlazeným pyré a cukrem. Pak přidáme smetany a šleháme do pevné konzistence krému. Pozor na přešlehání. Hmota je řídká a pak během okamžiku zhoustne.

3. Krok

Plát pomažeme větší polovinou náplně a rozkrojíme podélně na tři pruhy. Ty potom začneme motat do ruličky jako koberec. Na konec jednoho plátu hned přidáme další a motáme, dokud máme co. Smotaný dort umístíme do ráfku a dáme před obmazáním ztuhnout. Dort obmažeme zbytkem malinového krému a ozdobíme ovocem a jedlými květy.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce (plát) (4 ks)

Cukr moučka (plát) (180 g)

Vanilka (plát) (1 ks)

Prášek do pečiva (plát) (0.5 lžíce)

Hladká mouka (plát) (170 g)

Vroucí voda (plát) (3 lžíce)

Olej (plát) (3 lžíce)

Mascarpone (náplň) (500 g)

Malinové pyré (cca 500g malin a 5 lžic krupicového cukru) (280 g)

Moučkový cukr (náplň) (70 g)

Smetana ke šlehání (náplň) (400 g)

Maliny a jedlé květy na dozdobení (10 ks)

Jahody na ozdobení (500 g)