Časově náročný
1 porce
Na tuto variantu dortu si upečeme 1 vanilkový plát. Na plech si přesně vystřihneme pečicí papír. Celá vejce šleháme 6 minut do pěny. Poté přidáme cukr a šleháme ještě 5 minut. Sypké suroviny promícháme v misce a na malé otáčky vpracujeme do šlehaných vajec. Nakonec zalijeme vroucí vodou a olejem a už jen lehce promícháme. Hmotu rovnoměrně a rychle natřeme na pečicí papír. Přesuneme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 12 minut. Upečený plát po vyjmutí z trouby překlopíme na čistý pečící papír. Spodní pečicí papír opatrně odloupneme. Po vychladnutí plát opatrně zarovnáme.
Na náplň si nejprve připravíme malinové pyré. Maliny povaříme s cukrem a troškou vody a přepasírujeme přes cedník. Pak ještě lehce povaříme, zredukujeme (vyvaříme vodu). Mascarpone na malé otáčky promícháme s vychlazeným pyré a cukrem. Pak přidáme smetany a šleháme do pevné konzistence krému. Pozor na přešlehání. Hmota je řídká a pak během okamžiku zhoustne.
Plát pomažeme větší polovinou náplně a rozkrojíme podélně na tři pruhy. Ty potom začneme motat do ruličky jako koberec. Na konec jednoho plátu hned přidáme další a motáme, dokud máme co. Smotaný dort umístíme do ráfku a dáme před obmazáním ztuhnout. Dort obmažeme zbytkem malinového krému a ozdobíme ovocem a jedlými květy.