Kynutý koláč se švestkami a mákem

Kynutý koláč se švestkami a mákem

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 g Hladká mouka (těsto)
125 ml Mléko (těsto)
20 g Čerstvé droždí (těsto)
60 g Rozpuštěné vlažné máslo (těsto)
1 ks Žloutek (těsto)
35 g Cukr krupice (těsto)
5 g Špetka soli (těsto)
1 ks Jemně strouhaná citronová kůra (těsto)
4 lžíce Povidla (náplň)
4 lžíce Mletý mák (náplň)
4 lžíce Krupicový cukr (náplň)
1 kg Švestky (náplň)
25 g Máslo (drobenka)
50 g Hrubá mouka (drobenka)
50 g Cukr krupice (drobenka)
0.5 lžíce Skořice (drobenka)

Postup přípravy

1. Krok

Zaděláme kynuté těsto. Do mísy odvážíme mouku. Uprostřed mouky vytvoříme důlek a přilijeme vlažné mléko. Přidáme kvasnice a vidličkou rozmícháme kvasnice s mlékem a trochou mouky do konzistence kašičky. Kvásek necháme chvilku vzejít a pak přidáme zbývající suroviny. Vymícháme hladké nelepivé těsto.

2. Krok

Plech si řádně vymažeme máslem. Těsto po umíchání necháme 15 minut odpočinout a hned tvarujeme na plech kulatý velký koláč. Necháme mu asi 1cm okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč pomažeme povidlím a hustě poklademe vypeckovanými půlkami švestek. Přesypeme mákem s cukrem a nakonec i skořicovou posypkou

3. Krok

Posypku připravíme jednoduše, rozmačkáním odvážených surovin (máslo, hrubá mouka,cukr krupice, skořice).

4. Krok

Koláč pečeme na 180 stupňů asi 25 minut do barvy.

5. TIP!

Horký koláč ihned po vytažení z trouby pokapeme rozpuštěným máslem s rumem 1:1.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (těsto) (250 g)

Mléko (těsto) (125 ml)

Čerstvé droždí (těsto) (20 g)

Rozpuštěné vlažné máslo (těsto) (60 g)

Žloutek (těsto) (1 ks)

Cukr krupice (těsto) (35 g)

Špetka soli (těsto) (5 g)

Jemně strouhaná citronová kůra (těsto) (1 ks)

Povidla (náplň) (4 lžíce)

Mletý mák (náplň) (4 lžíce)

Krupicový cukr (náplň) (4 lžíce)

Švestky (náplň) (1 kg)

Máslo (drobenka) (25 g)

Hrubá mouka (drobenka) (50 g)

Cukr krupice (drobenka) (50 g)

Skořice (drobenka) (0.5 lžíce)