0
K pokladně

Kynuté buchty s tvarohovou a makovou náplní

Kynuté buchty s tvarohovou a makovou náplní

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

350 g Mléko (200 g na těsto, 150 g na makovou náplň)
180 g Změklé máslo (110 g na těsto, 70 g na dokončení)
400 g Hladká mouka (na těsto)
1 balení Sušené droždí (na těsto)
80 g Krupicový cukr (na těsto)
1 balení Vanilkový cukr (na těsto)
1 lžička Citronová kůra (na těsto)
3 g Sůl
3 ks Vejce + 2 žloutky (jeden žloutek na těsto, druhý na tvarohovou náplň)
250 g Tvaroh v alobalu (na tvarohovou náplň)
4 lžíce Rum (2 na tvarohovou náplň, 2 na dokončení)
30 g Rozinky (na tvarohovou náplň)
100 g Mletý mák (na makovou náplň)
20 g Moučkový cukr (na makovou náplň)
1 lžička Citronová šťáva (na makovou náplň)

Postup přípravy

1. Krok

Odměříme si suroviny a začneme s přípravou kvásku. Mléko si lehce ohřejeme, přidáme droždí, lžíci mouky a cukru, promícháme a necháme na teplém místě pod utěrkou vzejít, trvá to asi 5 až 10 minut.

2. Krok

V míse smícháme zbylou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl, vajíčko, žloutek, změklé máslo a citronovou kůru. Nakonec přidáme vzejitý kvásek. Suroviny nahrubo smícháme a necháme 5 minut odpočívat, poté pomocí robotu či ručně vypracujeme hladké a lehce lepivé těsto, v robotu to trvá okolo 10 minut. Nyní těsto přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě.

3. Krok

Mezi tím si připravíme náplň. Na makovou náplň přivedeme mléko k varu, poté přidáme mák společně s cukrem a citronem a lehce povaříme, dokud směs nezhoustne. Poté necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň pouze smícháme tvaroh, žloutek, rum, cukr, citronovou šťávu a rozinky.

4. Krok

Když je těsto hezky nakynuté, rozpustíme si 70 g másla a dáme prozatím stranou. Připravíme si pekáček vymazaný máslem. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu, lehce ho prohněteme, poté vyválíme dlouhou šišku a nakrájíme 20 stejných dílků. Z každého dílku uděláme kuličku, tu poté rozplácneme na placičku, přidáme lžíci náplně a zabalíme jako měšec, poté ji celou pomocí mašlovačky potřeme rozpuštěným máslem a dáme do pekáčku.

5. Krok

Naplněné a máslem potřené buchty skládáme jednu po druhé do připraveného pekáčku. Když máme pekáček plný, necháme buchty ještě 20 minut vykynout, poté přesuneme do rozpálené trouby na 170 stupňů a pečeme cca 25 až 35 minut. Mezi tím, co se nám buchty pečou, si smícháme zbylé rozpuštěné máslo s rumem. Když jsou buchty upečené, ihned po vyndání je řádně potřeme směsí rumu a necháme zcela vychladnout.

6. Krok

Naplněné a máslem potřené buchty skládáme jednu po druhé do připraveného pekáčku. Když máme pekáček plný, necháme buchty ještě 20 minut vykynout, poté přesuneme do rozpálené trouby na 170 stupňů a pečeme cca 25 až 35 minut. Mezi tím, co se nám buchty pečou, si smícháme zbylé rozpuštěné máslo s rumem. Když jsou buchty upečené, ihned po vyndání je řádně potřeme směsí rumu a necháme zcela vychladnout.

Nakupte potřebné ingredience

Mléko (200 g na těsto, 150 g na makovou náplň) (350 g)

Změklé máslo (110 g na těsto, 70 g na dokončení) (180 g)

Hladká mouka (na těsto) (400 g)

Sušené droždí (na těsto) (1balení)

Krupicový cukr (na těsto) (80 g)

Vanilkový cukr (na těsto) (1balení)

Citronová kůra (na těsto) (1lžička)

Sůl (3 g)

Vejce + 2 žloutky (jeden žloutek na těsto, druhý na tvarohovou náplň) (3 ks)

Tvaroh v alobalu (na tvarohovou náplň) (250 g)

Rum (2 na tvarohovou náplň, 2 na dokončení) (4 lžíce)

Rozinky (na tvarohovou náplň) (30 g)

Mletý mák (na makovou náplň) (100 g)

Moučkový cukr (na makovou náplň) (20 g)

Citronová šťáva (na makovou náplň) (1lžička)