Do dvou hodin
1 porce
Odměříme si suroviny a začneme s přípravou kvásku. Mléko si lehce ohřejeme, přidáme droždí, lžíci mouky a cukru, promícháme a necháme na teplém místě pod utěrkou vzejít, trvá to asi 5 až 10 minut.
V míse smícháme zbylou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl, vajíčko, žloutek, změklé máslo a citronovou kůru. Nakonec přidáme vzejitý kvásek. Suroviny nahrubo smícháme a necháme 5 minut odpočívat, poté pomocí robotu či ručně vypracujeme hladké a lehce lepivé těsto, v robotu to trvá okolo 10 minut. Nyní těsto přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě.
Mezi tím si připravíme náplň. Na makovou náplň přivedeme mléko k varu, poté přidáme mák společně s cukrem a citronem a lehce povaříme, dokud směs nezhoustne. Poté necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň pouze smícháme tvaroh, žloutek, rum, cukr, citronovou šťávu a rozinky.
Když je těsto hezky nakynuté, rozpustíme si 70 g másla a dáme prozatím stranou. Připravíme si pekáček vymazaný máslem. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu, lehce ho prohněteme, poté vyválíme dlouhou šišku a nakrájíme 20 stejných dílků. Z každého dílku uděláme kuličku, tu poté rozplácneme na placičku, přidáme lžíci náplně a zabalíme jako měšec, poté ji celou pomocí mašlovačky potřeme rozpuštěným máslem a dáme do pekáčku.
Naplněné a máslem potřené buchty skládáme jednu po druhé do připraveného pekáčku. Když máme pekáček plný, necháme buchty ještě 20 minut vykynout, poté přesuneme do rozpálené trouby na 170 stupňů a pečeme cca 25 až 35 minut. Mezi tím, co se nám buchty pečou, si smícháme zbylé rozpuštěné máslo s rumem. Když jsou buchty upečené, ihned po vyndání je řádně potřeme směsí rumu a necháme zcela vychladnout.
Naplněné a máslem potřené buchty skládáme jednu po druhé do připraveného pekáčku. Když máme pekáček plný, necháme buchty ještě 20 minut vykynout, poté přesuneme do rozpálené trouby na 170 stupňů a pečeme cca 25 až 35 minut. Mezi tím, co se nám buchty pečou, si smícháme zbylé rozpuštěné máslo s rumem. Když jsou buchty upečené, ihned po vyndání je řádně potřeme směsí rumu a necháme zcela vychladnout.