Husí stehno, řepné zelí, houskový knedlík

Husí stehno, řepné zelí, houskový knedlík

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

4 ks Husí stehna
400 g Kachní sádlo
280 g Vařená řepa
50 g Sušené švestky
1 ks Cibule
500 g Hrubá mouka
20 g Droždí
250 ml Mléko
1 ks Vejce
2 ks Starší housky
1 lžička Drcený kmín
1 lžíce Jemný bramborový škrob
10 ml Jablečný ocet
1 špetka Sůl
1 špetka Hnědý cukr

Postup přípravy

1. Krok

Husí stehna zlehka nasolíme a pocukrujeme a necháme 24 hodin odležet v lednici. Druhý den stehna opláchneme a vložíme do rozpuštěného sádla. Pečeme na 120 °C přibližně 3 hodiny nebo do měkka. Měkká stehna můžeme zapéct v troubě pod grilem, aby kůžička byla křupavá.

2. Krok

Najemno nakrájenou cibulku restujeme do sklovata na lžíci kachního sádla. Přidáme drcený pepř a ještě 5 minut restujeme. Poté nalijeme ocet a necháme ho skoro všechen vyvařit. Nakonec přidáme na nudličky nakrájenou řepu i se zbylým lákem z balení. Vaříme 10 minut, aby se chutě spojily. Řepu zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a dochutíme solí a cukrem.

3. Krok

Mléko ohřejeme na cca 30 °C a rozmícháme v něm špetku cukru. Poté do mléka rozdrobíme droždí a nechám vzejít kvásek (asi 15 minut). Mouku rozmícháme se dvěma lžičkami soli, poté zalijeme mlékem a přidáme vejce. Hněteme, dokud se těsto nespojí. Sušší housku nakrájenou na kostičky přidáváme postupně. Těsto stále hněteme, dokud nemá tužší, pevnou konzistenci. Těsto necháme 50 minut kynout pod vlhkou utěrkou na teplém místě.

4. Krok

Vykynuté těsto znovu propracujeme a uděláme z něj 4 bochánky, které necháme opět 10 minut kynout. Do pařáčku vložíme utěrku a do utěrky dva bochánky. Napařujeme cca 15 minut. Knedlíky hned po uvaření propícháme špejlí, aby se nesrazily.

5. TIP!

Až budete dělat knedlíky, můžete zkusit mouku celozrnnou (třeba jen z půlky). Oproti klasické mouce obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, v níž jsou fenolytické látky významnými antioxidanty. Najdete v ní také více vitaminů, stopových látek a bílkovin.

Nakupte potřebné ingredience

Husí stehna (4 ks)

Kachní sádlo (400 g)

Vařená řepa (280 g)

Sušené švestky (50 g)

Cibule (1 ks)

Hrubá mouka (500 g)

Droždí (20 g)

Mléko (250 ml)

Vejce (1 ks)

Starší housky (2 ks)

Drcený kmín (1lžička)

Jemný bramborový škrob (1 lžíce)

Jablečný ocet (10 ml)

Sůl (1špetka)

Hnědý cukr (1špetka)