Do hodinky
1 porce
Maso vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Maso osušte papírovou utěrkou (nenamáčejte), případně očistěte a nechte chvíli lehce oschnout. Před grilováním do masa vmasírujte pár kapek olivového oleje, osolte a lehce opepřete. Na rozpáleném grilu opékejte z obou stran do požadovaného propečení steaku. Pro stupeň medium by měly stačit 3-4 minuty z každé strany. Pokud máte vpichový teploměr, teplota by měla být 55-60°C. Steak obraťte až ve chvíli, kdy je jeho čas, nepřehazujte jej ze strany na stranu. Nakonec opečte steak i ze stran. Hotové steaky odložte stranou, přikryjte miskou nebo alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Při okamžitém krájení by z masa vytekla všechna šťáva. Takto zůstane uvnitř masa, které bude krásně šťavnaté. Steaky podávejte se silným plátkem bylinkového másla, solí, pepřem a salátem z pečených paprik.
Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát. Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte. Jakmile je pánev rozpálená, snižte teplotu na střední stupeň a vložte do ní steak. Opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku. Ve chvíli, kdy budete steak otáčet, přidejte oříšek másla, lžičku rostlinného oleje (aby se máslo nepřepalovalo – můžete však zvolit i přepuštěné máslo), rozdrcený česnek a snítku rozmarýnu (popř. tymiánu). Steak polévejte rozehřátým máslem. Opečené maso přesuňte do pekáčku a přidejte i výpek – ale jen pokud není přepálený – pokud byste si na tento krok nevěřili, zkuste druhou variantu přípravy. Steak opečte nasucho jen potřený olivovým olejem a máslo s česnekem a bylinkami přidejte až na opečený steak do pekáčku. Maso vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a nechte jej tam 3-5 minut – pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut. Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo opět tvrdé.
Změklé máslo krátce prošlehejte spolu se solí, aby získalo nadýchanou texturu. Přidejte utřený/prolisovaný česnek, najemno nasekanou šalvěj a jarní cibulku. Dochuťte troškou pepře a promíchejte. Máslo přesuňte na kousek potravinové fólie a zabalte do podoby válečku. Váleček dejte zatuhnout do lednice nebo do mrazáku.
Bylinky nejefektivněji nakrájíte tak, že si lístky šalvěje naskládáte na sebe, srolujte do ruličky a krájíte na opravdu tenké plátky/kolečka. Do másla můžete přidat i kapku citrónové nebo limetové šťávy. Popř. i trošku chilli.
Papriky můžete připravit dopředu doma v troubě nebo i přímo na grilu. Papriky omyjte, dejte na plech/gril, popř. grilovací tác, přidejte palici česneku seříznutou z jedné strany a zakápněte troškou olivového oleje. V troubě pečte na 220 °C. Během pečení/grilování papriky obracejte a pečte asi 30 minut, dokud nejsou měkké a zvenku hnědé až černé. Hotové papriky dejte ihned do mísy a seshora přikryjte potravinovou fólií, tak aby nikde neunikal vzduch - papriky je třeba zapařit. Papriky po 5-10 minutách vytáhněte, zbavte jadřince a slupky, která by díky zapaření měla jít lehce dolů. Z palice česneku vyloupněte jednotlivé stroužky, ty poté rozdrťte čepelí nože a nasekejte nadrobno. V menší misce smíchejte asi 20 lžic olivového oleje se solí, pepřem a pečeným česnekem. Nakonec přimíchejte bílý jogurt a vznikne vám dresink na salát. Omytý baby špenát rozdělte na dva talíře. Na špenát položte pečenou papriku nakrájenou na proužky, olivy nakrájené na kolečka, vše lehce osolte, opepřete a pokapejte připraveným dresinkem. Nakonec dozdobte lístky čerstvé máty (mátu můžete i nasekat a salát s ní posypat). Navíc můžete do salátu přidat i blanšírovaný a poté grilovaný zelený chřest.
Do dresinku nemusíte ihned přidávat jogurt. Můžete nejprve salát zakápnout olejovou zálivkou a z jogurtu udělat nočky.