Do dvou hodin
1 porce
Vyndejte suroviny na kynuté těsto z lednice minimálně hodinu před tím, než začnete připravovat těsto.
Do mísy, ve které budete míchat těsto, nasypejte mouku. Vytvořte důlek v mouce a nalijte do něj vlažné mléko.
Přidejte cukr, rozdrobte droždí, lehce promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít po dobu přibližně 15 minut.
Po uplynutí 15 minut přidejte jedno celé vejce a žloutek, špetku soli a začněte hníst těsto. Po přibližně jedné minutě přilijte rozpuštěné máslo a hněťte těsto dalších 6-8 minut.
Přesuňte těsto do misky, posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout po dobu 80 minut.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál. Těsto rozdělte na kusy, které rozmáčkněte rukou, naplňte povidly a vytvarujte do kuliček. Nechte takto tvarované knedlíky kynout dalších 20 minut pod utěrkou.
V parní troubě pařte knedlíky při teplotě 97 °C po dobu 12 minut, poté propíchejte párátkem.
Případně dejte do většího hrnce vodu, přikryjte hrnec poklicí a přiveďte k varu. Když voda vaří, snižte plamen na střední stupeň a postupně vkládejte knedlíky k paření.
Vytáhněte knedlíky z hrnce, propíchejte párátkem, přesuňte do větší mísy a přikryjte, dokud je nebudete podávat.
V kastrolu smíchejte smetanu s mlékem, přisypte cukr a vyšťouraný vanilkový lusk. Míchejte směs, dokud se nedostane do varu. Poté odeberte z ohně a v průběhu míchání přihodte 4 žloutky. Vraťte směs na oheň, snižte teplotu a vařte zhruba 5 minut.
Knedlík zalijte vanilkovou omáčkou, posypejte cukrem a mákem. Dobrou chuť!