Do dvou hodin
1 porce
Sáček s rýží promyjte v misce s vodou. Poté vložte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut. Po uvaření nechte okapat a přendejte do misky.
Z rajčat i paprik odřízněte vršky a vydlabejte – u paprik vyndejte semínka a vyhoďte, z rajčat vydlabejte vnitřky lžičkou. Dužinu, kterou jste vyjmuli, nakrájejte nadrobno a vraťte zpět do mističky. U rajčat ještě můžete seříznout kousek spodní části, aby lépe seděly v zapékací míse.
Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek nasekejte najemno. Mátu, pokud chcete přidat, nasekejte také najemno.
V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Cibuli nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso a vařečkou, nejlépe dvěma, se snažte maso rozbít na co nejmenší kousky. Míchejte, dokud se maso nezatáhne.
Do pánve přidejte protlak, nasekaný česnek, oregano, mátu, sůl a pepř a promíchejte.
Přilijte vnitřky rajčat a na středním stupni vařte, dokud se tekutina téměř nevyvaří. Směs by ale měla zůstat trochu vlahá, aby po nasátí zbylé tekutiny rýží nebyla náplň zeleniny suchá. Po dovaření vmíchejte předvařenou rýži. Podle potřeby případně dosolte.
Do zapékací mísy nalijte krájená rajčata. Plechovku naplňte do poloviny vodou, vypláchněte a nalijte do mísy. Přilijte olej a citronovou šťávu, vsypte najemno nasekaný česnek a sůl. Promíchejte.
Omyté brambory nakrájejte na tenké klínky a vmíchejte do omáčky.
Zeleninu naplňte masovou směsí a poté umístěte do mísy s omáčkou a bramborami. Překryjte důkladně alobalem.
Pečte při 220 °C 40 minut zakryté alobalem. Poté alobal sundejte a pečte dalších 15 – 20 minut.
Před servírováním posypejte nasekanou petrželkou.