Do hodinky
1 porce
Brambory si oloupejte, umyjte a nakrájené na menší kousky dejte vařit do osolené vody, dokud nezměknou. Palici česneku rozřízněte v polovině a na trošce másla v kastrůlku ho orestujte, aby dostal barvu. Zalijte smetanou a mlékem a nechte lehce vařit, alespoň 5 minut.
Červenou cibuli si orestujte na velké pánvi, přidejte nakrájený fenykl, cuketu na půl kolečka a cherry rajčata. Dobře osolte a chvíli zarestujte. Zelenina by měla zůstat pevná. Zakápněte šťávou z poloviny citrónu a odstavte.
Na zvláštní pánvi si na másle udělejte osolené a opepřené filety ze pstruha. Opékejte jen z jedné strany a to kůží dolů. Rukou je chvíli přidržte, aby se filet nezkroutil a rovnoměrně se opekl. (Filet se dělá jen z jedné strany, aby zůstala ryba pěkně šťavnatá. Pokud máte filet silnější, použijte rozpálené máslo zpod ryby, kterým ho lehce polijete, aby se udělal i horní strana.)
Hotové brambory slijte a vytvořte si bramborovou kaši. Použijte ochucenou smetanu s mlékem, máslo a sůl podle potřeby. Podávejte s nasekanými lískovými oříšky, natí z fenyklu a zakápnuté kvalitním olivovým olejem.
Při přípravě bramborové kaše jsme si zvykli, že mléko se smetanou nejdříve vždycky zahřejeme. Díky tomu zůstane kaše déle teplá. Asi se mnou budete souhlasit, že studená bramborová kaše není zrovna nic moc. Dneska jsme si řekli, že bychom bramborovou kaši mohli nějak vylepšit. Smetanu jsme jemně ochutili mírně opečenou hlavičkou česneku. Výsledek byl vážně skvělý. Jen smetanu s mlékem přidávejte postupně, ať máte konzistenci kaše pod kontrolou.