Časově náročný
1 porce
Koleno a plecko dáme do tlakového hrnce, zalijeme je studenou vodou, jen aby bylo ponořené maso (cca 500 ml), přidáme 2 lžičky soli, celou cibuli, nové koření, celý pepř a lísteček bobkového listu. Maso vaříme asi 90 minut (pokud nepoužijeme tlakový hrnec, maso zvolna vaříme o to déle do změknutí a v průběhu varu dle potřeby přiléváme vodu).
Když je maso měkké, slijeme vývar do mísy a dáme ho ztuhnout do lednice. Maso mezitím také vystydne. Ze studeného vývaru odebereme všechen tuk (ten už nebudeme potřebovat). Maso rozdělíme na libové, tučné a kůži. Libové maso nakrájíme a kůži s tučnými kusy nasekáme na kaši. Nyní libové kousky masa smícháme s rozmělněnou masovou směsí, přidáme utřený stroužek česneku se solí a čerstvě namletý pepř. Společně vše promícháme.
Ze studeného vývaru odebereme asi 200 ml do malého hrnce a dáme ho zahřát, v teplém (ne vroucím) vývaru rozpustíme želatinu. Ihned tuto směs smícháme se zbylým vývarem.
Nyní vývar nalijeme do masové směsi a tu pak do formy na chlebíček, zapékací mísy nebo klasicky do “střeva”. Tlačenku necháme přes noc ztuhnout v lednici. Podáváme ji s kapkou octu a nasekanou jarní cibulkou.