Do půl hodinky
1 porce
Oslaďte si podzimní odpoledne tvořivými recepty naší bloggerky Lžička Cukru. Připravila roztodivné dezertíky, které zalahodí oku i mlsným jazýčkům – od sovích košíčků po domácí lízátka – a pokud k jejich přípravě přizvete děti, užijete si spoustu zábavy. Všechny recepty si můžete prohlédnout kliknutím zde.
Troubu předehřejeme na 180 °C a menší dortovou formu o průměru cca 18 cm vymažeme máslem.
Oddělíme si bílky od žloutků, ke žloutkům přidáme krupicový cukr a vyšleháme je do světlé nadýchané pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha.
Nyní přidáme bílky ke žloutkům a opatrně je spojíme, poté přidáme po lžících mouku společně se sodou a opět ji opatrně zapracujeme do těsta. To by mělo zůstat krásně nadýchané.
Když je mouka do těsta zcela zapracovaná, přelijeme těsto do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut či dokud není těsto zlatohnědé. Poté ho necháme zcela vychladnout.
Když je těsto studené, začneme s přípravou krému. Změklé máslo spolu se smetanovým sýrem vyšleháme do hladka, poté přidáme moučkový cukr a opět zašleháme.
Přišel čas povolat do kuchyně naše malé asistenty. Dětem řekneme, aby připravené vychladlé těsto pomocí prstů rozdrobily na malé kousky. Pak je přisypeme ke krému a šleháme do té doby, než se nevytvoří hladká a kompaktní směs, ve které nebudou kousky těsta znát. Těsto by mělo mít podobnou konzistenci jako například těsto na sušenky. Takto připravené těsto dáme na 20 minut odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme 10 špejlí a jednotlivé posypky - můžeme zvolit například kokos, nasekané oříšky či barevné zdobení. Když je těsto odleželé, rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a necháme lehce vychladnout.
Děti budou tento krok milovat, tak je neváhejte zapojit – jen pozor na ujídání. Nejprve z těsta vyválíme deset přibližně stejně velkých kuliček. Konec špejle namočíme do rozpuštěné čokolády a napíchneme na ni jednu kuličku. Takto pokračujeme se všemi zbylými. Nakonec lízátka přesuneme na pár minut do mrazáku, aby čokoláda ztuhla - to aby lízátka na špejlích držela.
Když je čokoláda na špejlích ztuhlá a lízátka drží, můžeme je začít namáčet do rozpuštěné čokolády. Každé lízátko namočíme v čokoládě a necháme děti, ať ho posypou zdobením. Potom je postavíme například do hrnečku, aby čokoláda mohla ztuhnout. Když máme nazdobená všechna lízátka, necháme je v lednici vychladit a můžeme podávat.
Zajímají vás další recepty pro děti a zároveň chcete ušetřit peníze i čas? Přidejte se do klubu Benjamínek a my vám budeme posílat pravidelnou inspiraci. Navíc dostanete další výhody: členské slevy (nejen) na dětské produkty, dopravu zdarma a možnost získat zpět část ceny každé objednávky formou kreditů. Členství je pro vás zdarma, tak se přihlaste do klubu Benjamínek už dnes.