Do hodinky
1 porce
Ve vodě rozmícháme droždí. Do mísy odvážíme mouku, přidáme sůl, olivový olej, nahrubo nasekaný rozmarýn a vymícháme řádně hladké těsto. Těsto necháme zakryté asi hodinu odpočinout. Poté tvaruje dlouhé, štíhlé tyčinky (po 50g). Každou tyčinku navlhčíme vodou, obalíme v grahamové mouce a posypeme hrubozrnnou solí. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi ještě půl hodiny nakynout. Troubu vytopíme na 200 stupňů a tyčinky pečeme asi 15 minut do barvy.
Mrkev, papriku, řapíkatý celer a okurku nakrájíme na hranolky.
Řepu omyjeme, potřeme olejem, posolíme, opepříme, zakápneme balsamikovým octem (můžeme přiložit i tymián nebo plátky česneku) a zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě na 200 stupňů asi hodinu. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Do mixéru dáme kousky řepy, vykapanou cizrnu, olej, pastu a nadrcený římský kmín. Mixujeme do konzistence pomazánky a dochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou. Tyčinky a zeleninové hranolky namáčíme v hummusu.