Naklikat si vše pro GRILOVÁNÍ na jednom místě? To je teprve VELKOPOHODA!
Určitě doporučujeme vepřové Metro Chef a Cech Kozomín, které servírují profi restaurace, nebo makro ryby z celého světa, skladem už od 48 hodin po výlovu. A k nim dovezeme omáčky, pečivo a klíďo i brikety, ať nemusíte běhat po obchodech. Pro všechno prostě stačí sáhnout do jednoho Košíku!
Nejčerstvější maso a ryby
Velkotipy pána grilu
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/tip-1.5f88d73a74a8a720ffc6.png)
Teploměr = grilmistrův nejlepší kámoš
Pojistěte si, že maso nebude přepečené ani nedopečené. Kuchyňský teploměr je jistota, že vyšvihnete perfektní steak, filety nebo třeba stehýnka. Ušetří vám tolik starostí, že se bez debat vyplatí.
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/tip-2.3e26d00592a459848f96.png)
Sůl (a pepř) nad zlato
Zvlášť pokud grilujete vyzrálý hovězí steak. Zapomeňte na složité marinády a maso jen potřete solí (cca 1 lžička na 400 g), lžičkou oleje a čerstvě namletým pepřem podle chuti. Výsledek předčí očekávání.
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/tip-3.9d3b8689644cb962bc49.png)
Odleželé maso je šťavnaté maso
Není to jen prázdná fráze! Maso vždy vyndejte z lednice alespoň 35 minut před grilovačkou a nechte odpočívat v pokojové teplotě. Bez toho se nepropeče rovnoměrně a vnější část nebude dost šťavnatá.
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/tip-4.c57b65c928dbfaec00c4.png)
Burger? Miřte na 20 % tuku.
Ne každé mleté maso je automaticky dobré na burger. Pokud ho chcete mít opravdu šťavnatý, vyberte mleté hovězí maso, které má cca 20 % tuku. Právě ten totiž dává masu ten správný šmak.
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/tip-5.5c732cfe5ed03ee3d7d7.png)
Jak nevysušit rybí filet?
Filety grilujte na silném žáru přímo nad uhlíky. Než začnete, změřte si výšku nejtlustší části masa a řiďte se obecným pravidlem, že na každý 1 cm potřebujete 3–4 minuty. V půlce filet otočte.
Velkopohoda u grilu
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/video.aa7c35e61fd8640fab1b.png)
Grilujte na jistotu
Sepsali jsme vám přehled toho, na jakou vnitřní teplotu mířit u nejoblíbenějších druhů grilovaných dobrot, aby byly správně propečené. Měří se kuchyňským teploměrem v nejtlustší části masa. A pokud teploměr nemáte, omrkněte alespoň orientačními časy grilování.
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/krkovice.2c927797ac3b21b71839.png)
Vepřová krkovička
63 °C
10-12 minut
z každé strany
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/kureci.118338103872a1ff8c7c.png)
Kuřecí stehenní řízky
74 °C
6-8 minut
z každé strany
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/steak.f1228e69f337f134c1c3.png)
Hovězí steak (medium)
58 °C
7-8 minut
z každé strany
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/burger.915a194a56e4cb051578.png)
Hovězí burger
71 °C
4,5 minuty
z každé strany
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/filet.6b4c07959ee6db1bf77e.png)
Rybí filet
63 °C
4 minuty
z každé strany
Vše ostatní na rošt
K dochucení a přikusování
Osvěžení k ohni
Na pečení i servírování
Párujte jako profík
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/pair-1.4f4f4dc95dacc62aeca2.png)
Hovězí maso
Červené maso a jeho charakteristická umami chuť si skvěle rozumí s taniny v červených vínech. Kouřovou chuť grilovaného hovězího umocní např. Syrah, Merlot, nebo Cabernet Sauvignon.
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/pair-2.2761005825ab62f787e9.png)
Vepřové maso
Podobně jako u hovězího i zde doporučujeme plnější červená vína, ideálně s tóny ovoce a kapkou sladkosti, která chuť vybalancuje. Sáhněte po odrůdách, jako je Rulandské modré, Malbec nebo Primitivo.
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/pair-3.8b296dbb25169d80b02c.png)
Kuřecí maso
Řiďte se pravidlem, že víno má maso dochutit, ale nepřebít. K drůbeži se proto hodí svěží vína jako Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené, Tramín červený. A špatná volba není ani suché rosé.
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/pair-4.9adc98c6802522d2e089.png)
Ryby
Lehké ryby s bílým masem si přímo říkají o svěží bílé víno – sáhněte po Chardonnay nebo Veltlínském zeleném. Losos, tuňák a další tmavší ryby snesou i lehké červené víno – zkuste Rulandské modré.
Každý měsíc nový recept
![](https://static-new.kosik.cz/k3wCdnContainerk3w-static-ne-cz-prod/files/nl/kosik/static-pages/grilovani-2024/img/anna.6052cc19f4ff20974ad6.png)
Anna Částková alias
“Recepty od Aničky”
Rozpalte to s mistryní bleskových, jednoduchých jídel, se kterými zabodujete na každé grilovačce. Každý měsíc vás tu čeká nový recept, abyste se do konce léta nenudili.