Vstupte na světový rybí trh s novou značkou FISH&FRESH. Už teď vás čeká nejširší výběr lososů a tresek na trhu, ale to je jen začátek. FISH&FRESH brzy zaštítí nejbohatší nabídku ryb a mořských plodů v Česku, kterou vám s radostí dovezeme začerstva až domů. Čekají vás mořské i sladkovodní úlovky, od cenově dostupných ryb na rodinnou večeři až po prémiové kousky pro nejnáročnější gurmány. Vybírat můžete ryby z chovu i volné přírody, podle země původu i certifikace rybolovu. Na své si zkrátka přijde každý milovník ryb.

Losos

Kdo by neměl rád lahodně jemné lososí masíčko? Vyberte si až z dvaceti druhů, podle země původu (Norsko, USA, Skotsko, Island), způsobu chovu (farmový nebo divoký) či certifikace (ASC, BIO a Label rouge).

Jaký je rozdíl mezi farmovaným a divokým lososem?

Farmovaný losos se chová na lososích farmách, které vznikly za účelem uspokojit zvyšující se poptávku po této oblíbené rybě. Farmované lososy odebíráme z Norska a Islandu. V Norsku se farmy nachází ve fjordech, které mají krásně čistou vodu. Jejich síťové ohrady jsou 30-50 m hluboké a ryby v nich mají dostatek místa. Na Islandu lososům prospívají tamní studené vody a aktivní proudy. Místní farmy rybám poskytují dostatek prostoru a fungují v souladu s principy udržitelnosti.

Divoký losos je lovený přímo z moře. Díky tomu, že má více pohybu, obsahuje méně tuku ve svalovině (4 g/100 g vs. 14/100 g u farmovaného). Barva svaloviny je přirozeně oranžová, ale může mít odchylky, které záleží na potravě každého jednotlivce. Světlejší barva není známkou špatné kvality.

V nabídce máme také BIO lososa, který je chován bez hormonů a antibiotik. K čištění sítí se nepoužívají žádné chemikálie, které by kontaminovaly okolní vodu. Maso má nižší obsah tuku než u většiny atlantického lososa chovaného na farmách. Vzhled a textura filetu připomíná divoké zvíře.

Treska

Maso této populární mořské ryby lze připravovat na nekonečně mnoho způsobů. Vyberte si z naší široké nabídky, která čítá až 23 druhů. Tresku máme jak obecnou (bílou), tak tmavou. V nabídce máme tresky z Dánska a Islandu, kde jsou nakupovány na tradičních rybích aukcích. Ty islandské mají certifikaci MSC.

Treska obývá chladné vody severního Atlantiku. Je ceněna díky svému jemnému masu, které má vynikající chuť, minimální obsah tuku a je velice snadné na přípravu. Treska je versatilní a hodí se na většinu úprav, od vaření na páře až po smažení. Kdo by neznal tradiční britskou pochoutku fish and chips? Používají se na ni filety z tresky skvrnité neboli haddocka. Recept najdete níže.

V čem se liší treska obecná a tmavá?

Treska obecná je větší (dorůstá až do délky 2 m) a má jemné, bílé maso, které se hodí takřka ke všemu.

Treska tmavá je menší (60-100 cm) a má do hněda zbarvené maso, které tepelnou úpravou zesvětlá. Má zemitě rybí chuť, mnohem výraznější než treska obecná.

Jak správně skladovat ryby

čtyři tipy, které mít na paměti

ryby obsahují poměrně velké množství vody, a proto rychle podléhají zkáze

ideálně je zpracujte do dvou dnů (i v případě, že mají delší expiraci)

v lednici je skladujte při teplotě do 4 °C (pokud máte, tak v nulové zóně)

ryby lze samozřejmě i zamrazit, ale počítejte s tím, že to sníží jejich kvalitu

Nepřerušujeme teplotní řetězec

Teplotní řetězec, respektive jeho nepřerušování, má zásadní vliv na kvalitu a chuť ryb (mluvíme o rybách čerstvých, ne rozmrazovaných).

Ryby FISH&FRESH dorazí k zákazníkovi 48-72 hodin od výlovu. Naší výhodou oproti koupi v supermarketu je, že vám ryby přivezeme autem v chladicím boxu. Po předání si je dáte do lednice, a teplotní řetězec tak není přerušený.

Ideální je ryby skladovat v nulové zóně (pokud ji vaše lednice má). Tak rybám zachováte jejich čerstvost a kvalitu.

Info: Nulová zóna je speciální oddělená chladící přihrádka, ve které se dá snížit teplota až na 0 °C a nastavit až 90% vlhkost. Za těchto podmínek dochází v nulové zóně k minimalizaci rozmnožení nežádoucích mikroorganismů a tím k prodloužení čerstvosti uložených potravin.

Objednáte si rybu doma

Kurýr ji převeze v chlazeném boxu

Uložíte do nulové zóny v lednici

Původ ryb

Naše nabídka je opravdu široká a ryby do našeho skladu cestují z celého světa. Můžete vybírat z lososa z Norska, Aljašky, Skotska, Islandu a Kamčatky. Tresku u nás najdete z Dánska a Islandu. Věděli jste, že Košík.cz je aktuálně jediný, kdo nabízí tresku a lososa z Islandu?

Ryby s certifikátem

Ryby si u nás můžete vybrat také podle certifikace rybolovu. V nabídce máme produkty s certifikacemi ASC, MSC, Label Rouge a Bio. Že vám tyto názvy nic neříkají? Níže jsme se pokusili v krátkosti vysvětlit, co jednotlivé certifikáty znamenají.

Nákupem ryb s certifikáty ASC nebo MSC podpoříte jejich dlouhodobě udržitelnou produkci a pomůžete nám uchovat dostatek ryb v mořích i do budoucnosti.

ASC (Certifikovaný farmový chov)

Tato certifikace označuje ryby z ekologického a společensky zodpovědného farmového chovu.

ASC certifikovaný chov usiluje o ochranu oceánu a pobřeží, zlepšení života farmářů a místních komunit v rozvojovém světě. Díky této certifikaci víte, že ryba pochází z udržitelného farmového chovu.

“ASC je dobrovolný a plně nezávislý certifikační program. Když si koupíte mořské plody s certifikací ASC, pomůžete miliardám lidí poskytnout čistší, zdravější a bezpečnější mořské plody vypěstované na farmách. Přispíváte také k ochraně a obnově světových oceánů, pobřeží a divoké zvěře a ke zlepšení života farmářů mořských plodů a místních komunit v rozvojovém světě.”

zdroj asc-aqua.org

MSC (Certifikovaný volný chov)

Tato certifikace označuje ryby z udržitelného rybolovu.

“Modré označení MSC se vztahuje pouze na volně žijící ryby nebo mořské plody z lovišť, která byla certifikována podle MSC Fisheries Standard, což je soubor požadavků pro udržitelný rybolov. Ryby a mořské plody s modrým štítkem pocházejí z rybolovu, který byl nezávisle posouzen z hlediska jeho dopadů na populace volně žijících ryb a ekosystémy, kterých jsou součástí.”

zdroj msc.org

Label Rouge Label

Rouge je akreditován francouzským ministerstvem zemědělství a je prestižním uznáním chovatelských postupů. Značí respekt k rybám a záruku jedinečné kvality masa. Obsah tuku nepřesahuje 16 %, což vypovídá o dokonalé souhře výživových hodnot a chutí. Maximální hustota osazení v rybích kotcích je 1,5 % ryb a 98,5 % vody, umožňující pomalý a zdravý vývoj bez stresu. Strava ryb obsahuje přísady z udržitelně řízeného rybolovu, z interní krmivářské divize certifikované přímo pro výrobu krmiva Label Rouge.

bio

BIO Ryby jsou krmeny vysoce kvalitní potravou bez hormonů a antibiotik.

Norský organický losos je chován bez hormonů a antibiotik. Antibiotika nejsou nutná díky tomu, že ryby mají prostor plavat v síťovinách, která obsahují 99,5% vody. K čištění sítí se nepoužívají žádné chemikálie, nedochází tak ke znečišťování okolní vody. Dokonce i rybí protein, kterým krmí lososa, pochází z odřezků ryb pro lidskou spotřebu, vázaných s organickým obilím.

Recepty

Náš tip

Vyzkoušejte naši Authentic kořenicí směs na ryby, kterou pro nás připravuje pan Grešík. Vyvážená chuť nemletých zelených bylinek s trochou cibule a drceného pepře dodá vašim rybám špetku francouzského šarmu. Koření je vhodné jak na ryby mořské, tak sladkovodní.

Pokud využíváte funkci personalizace, upravíme zasílané nabídky tak, aby pro vás byly vždy zajímavé. Zohledníme na jaké zboží se u nás díváte (i když se nepřihlásíte), co nakupujete, jaké naše e-maily vás zaujmou a údaje, které z toho odvodíme. Personalizaci můžete samozřejmě kdykoliv (i před registrací) vypnout v sekci Nastavení soukromí .

Nebo