Do hodinky
1 porce
Co mají společného děti a michelinští šéfkuchaři? Ani jedni si nesmí nechat ujít čerstvý český chřest. Mrňousové si totiž jeho chuť zamilují na první sousto. A díky všestrannému využití ho můžete připravit tak, jak to mají rádi. Chřest je navíc skoupý na sacharidy a tuky, má spoustu bílkovin, vlákniny, a hlavně minerálů a vitamínů (včetně skupiny B, kyseliny listové, vitamínu C a dalších). Inspirujte se, jak ho zapéct s bešamelovou omáčkou a šunkou, a otevřete svým školáčkům nové kulinářské obzory.
Vhodnou zapékací mísu vymažte máslem.
Připravte si bešamelovou omáčku. V hrnci nechte rozpustit máslo, na něj dejte krátce zarestovat hladkou mouku. Vzniklou jíšku za stálého šlehání ruční metlou postupně zalijte mlékem. Když se začne mléko vařit, omáčka zhoustne. Přidejte sůl dle chuti, muškátový oříšek a dijonskou hořčici.
⅔ bešamelu nalijte do máslem vymazané zapékací mísy.
Zelený chřest omyjte a všem stonkům uřízněte tvrdou spodní část. Po třech je zabalte do plátku vepřové šunky a položte na bešamel. Tam, kde je šunka, přelijte chřestové balíčky zbytkem omáčky a posypte strouhaným čedarem.
Takto připravený chřest dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut.
Ihned servírujte buď jako samostatný chod nebo přílohu k masu.