Zapečený chřest

Zapečený chřest

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

300 g Zelený chřest
100 g Vepřová šunka
2 hrsti Strouhaný čedar
1 lžíce Máslo na vymazání zapékací misky
1 lžíce Hladká mouka
300 ml Mléko
1 špetka Strouhaný muškátový oříšek
0.5 lžička Dijonská hořčice
1 špetka Sůl
1 ks Sekaná čerstvá pažitka - dle chuti

Postup přípravy

1. Maminky, nezaspěte chřestovou sezónu

Co mají společného děti a michelinští šéfkuchaři? Ani jedni si nesmí nechat ujít čerstvý český chřest. Mrňousové si totiž jeho chuť zamilují na první sousto. A díky všestrannému využití ho můžete připravit tak, jak to mají rádi. Chřest je navíc skoupý na sacharidy a tuky, má spoustu bílkovin, vlákniny, a hlavně minerálů a vitamínů (včetně skupiny B, kyseliny listové, vitamínu C a dalších). Inspirujte se, jak ho zapéct s bešamelovou omáčkou a šunkou, a otevřete svým školáčkům nové kulinářské obzory.

2. Uvaříme bešamelovou omáčku

Vhodnou zapékací mísu vymažte máslem. 

Připravte si bešamelovou omáčku. V hrnci nechte rozpustit máslo, na něj dejte krátce zarestovat hladkou mouku. Vzniklou jíšku za stálého šlehání ruční metlou postupně zalijte mlékem. Když se začne mléko vařit, omáčka zhoustne. Přidejte sůl dle chuti, muškátový oříšek a dijonskou hořčici.  

⅔ bešamelu nalijte do máslem vymazané zapékací mísy.   

3. Zabalíme chřest

Zelený chřest omyjte a všem stonkům uřízněte tvrdou spodní část. Po třech je zabalte do plátku vepřové šunky a položte na bešamel. Tam, kde je šunka, přelijte chřestové balíčky zbytkem omáčky a posypte strouhaným čedarem. 

4. Pečeme chřest

Takto připravený chřest dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut. 

5. Servírujeme 

Ihned servírujte buď jako samostatný chod nebo přílohu k masu. 

Nakupte potřebné ingredience

Zelený chřest (300 g)

Vepřová šunka (100 g)

Strouhaný čedar (2hrsti)

Máslo na vymazání zapékací misky (1 lžíce)

Hladká mouka (1 lžíce)

Mléko (300 ml)

Strouhaný muškátový oříšek (1špetka)

Dijonská hořčice (0.5lžička)

Sůl (1špetka)

Sekaná čerstvá pažitka - dle chuti (1 ks)