Do hodinky
1 porce
V míse prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něho nalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a posypte trochou cukru krupice. Nechte vzejít kvásek. Nyní přidejte povolené máslo, zbytek cukru a mléka, sůl a žloutek.
Ručně zpracujte v nelepivé těsto. To rozdělte na 18 dílů. Z každého dílu udělejte placičku o průměru dlaně. Doprostřed dejte asi kávovou lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem. Nyní tvaroh do těsta opatrně zabalte a vytvořte kuličku, aby náplň nevytekla. Pomocí důkladně omytého vajíčka ve skořápce do každé kuličky vtiskněte důlek. Do něho dejte trochu povidel rozředěných rumem. Každý koláček přendejte do máslem vymazaného pekáče nebo zapékací mísy. Nyní je nechte cca 30 minut kynout pod čistou utěrkou.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mezitím si připravte drobenku z 1 lžíce másla, cukru krupice a hrubé mouky. Po 20 minutách potřete koláčky vaječným bílkem a posypte je drobenkou. Pečte je ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.