Časově náročný
1 porce
Troubu rozehřejeme na 110°C. Krkovici můžeme použít s kostí i bez. Maso dobře osolíme, opepříme a vložíme do pekáče.
Šalotky zbavíme slupky a v celku je přidáme k masu. Menší hlavičku česneku rozpulíme a spolu s rozmarýnem a bobkovým listem vložíme do pekáče. Vepřové sádlo rozpustíme v rendlíku a vše v pekáči jím zalijeme. Vše by mělo být ponořené. Pečeme v rozehřáté troubě 4 - 5 hodin do úplného změknutí masa.
Po vytažení z trouby vyndáme maso ze sádla a necháme vychladnout. Poté ho pomocí vidličky natrháme na jednotlivá vlákna. Zalijeme trouchou výpeku a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Dochucený rilettes rozdělíme do připravených nádob, které dobře napěchujeme. Nahoru poté dáme lžíci už ztuhlého sádla. Takto vám rilettes vydrží delší dobu v ledničce.
Při servírování si opečeme krajíc chleba, který si lehce namažeme sádlem a poté na něj dáme vrstvu samotného rilettes. Jako finální dozdobení použijeme nakládané okurčičky a čerstvý tymián..