0
K pokladně

Velikonoční zajíčci ze sladkého těsta

Velikonoční zajíčci ze sladkého těsta

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

400 g Hladká mouka
2 ks Vejce
50 g Cukr krupice
60 g Máslo
200 g Smetana ke šlehání
0.5 lžičky Sůl
0.5 lžičky Kardamom mletý
0.25 ks Nastrouhaná kůra z citronu
1 lžička Vanilkový cukr
0.33 ks Kostka droždí
1 lžíce Med
1 lžíce Rozpuštěné máslo
30 ml Rum
1 hrst Rozinky (kousky)

Postup přípravy

1. Založíme kvásek

Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 50 ml vlažné smetany a trošky mouky nechte vzejít kvásek. U jednoho vejce oddělte bílek od žloutku. 

2. Zaděláme na těsto

Hladkou mouku, povolené nakrájené máslo, žloutek a celé vejce, zbytek vlažné smetany, cukr, sůl, kardamom a citronovou kůru dejte do zadělávací mísy. Přidejte i aktivní kvásek. Ideálně v kuchyňském robotu zadělejte těsto, zakryjte ho a nechte vykynout cca 90 minut.  

 

 

3. Vytvarujeme hlavu

Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů. Z každého kousku těsta odřízněte jednu třetinu. Z většího dílu vytvarujte ,,hada” a toho stočte do tvaru S, vznikne tělo a hlava zajíčka.  

 

4. Tvarujeme zbytek

Z menšího kousku vytvarujte zaječí uši, stačí ho rozstřihnout velkými nůžkami a přidělat je k hlavičce. Zajíčky nechte kynout pod čistou utěrkou ještě cca 20 minut na plechu s pečicím papírem. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (spodní a horní ohřev).  

 

5. Dáme péct

Z kousků rozinek vytvořte ušákům oči a každý kousek pomašlujte vaječným bílkem. Pečte asi 15 minut dozlatova. 

6. Finišujeme

Hned po vytažení z trouby ještě horké zajíčky potřete směsí rozpuštěného másla, medu a rumu.   

7. Více inspirace v klubu Benjamínek

Zajímají vás další recepty pro děti a zároveň chcete ušetřit peníze i čas? Přidejte se do klubu Benjamínek a my vám budeme posílat pravidelnou inspiraci. Navíc dostanete další výhody: členské slevy (nejen) na dětské produkty, dopravu zdarma a možnost získat zpět část ceny každé objednávky formou kreditů. Členství je pro vás zdarma, tak se přihlaste do klubu Benjamínek už dnes.   

 

 

 

 

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (400 g)

Vejce (2 ks)

Cukr krupice (50 g)

Máslo (60 g)

Smetana ke šlehání (200 g)

Sůl (0.5lžičky)

Kardamom mletý (0.5lžičky)

Nastrouhaná kůra z citronu (0.25 ks)

Vanilkový cukr (1lžička)

Kostka droždí (0.33 ks)

Med (1 lžíce)

Rozpuštěné máslo (1 lžíce)

Rum (30 ml)

Rozinky (kousky) (1hrst)