Tradiční bavorské vdolky

Tradiční bavorské vdolky

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

200 g Mléko
3 lžíce Krupicový cukr
530 g Polohrubá mouka
50 g Máslo
1 ks Vejce
18 g Sušené droždí
1 špetka Sůl
1 balení Olej na smažení
250 g Povidla (na podávání)
250 g Tvaroh polotučný (na podávání)
50 g Tvrdý tvaroh (na podávání)

Postup přípravy

1. Krok

Mléko lehce zahřejeme. V malé misce smícháme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí, poté přilijeme cca 100 ml mléka, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mělo by to trvat asi 10 minut. Když je kvásek aktivní, smícháme zbylou mouku, cukr, sůl, vajíčko, 50 g rozpuštěného másla, nakonec přidáme kvásek.

2. Krok

V robotu či ručně vypracujeme hladké a nelepivé těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Po hodině kynutí by těsto mělo zdvojnásobit objem. Když je těsto nakynuté, vyklopíme ho na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozválíme na cca 2 cm tlustou placku. Pomocí skleničky vykrajujeme jednotlivá kolečka, uprostřed každé uděláme palcem malý důlek a necháme ještě 15 minut kynout na lince.

3. Krok

Mezi tím si rozpálíme olej, poté v něm na mírném ohni jednotlivé vdolky osmažíme, začneme vždy stranou s důlkem a z každé strany smažíme cca 2-3 minuty, dokud není vdolek krásně zlatavý. Odkládáme na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku. K podávání pomažeme povidly, lehce oslazeným tvarohem a posypeme trochou tvrdého strouhaného tvarohu.

Nakupte potřebné ingredience

Mléko (200 g)

Krupicový cukr (3 lžíce)

Polohrubá mouka (530 g)

Máslo (50 g)

Vejce (1 ks)

Sušené droždí (18 g)

Sůl (1špetka)

Olej na smažení (1balení)

Povidla (na podávání) (250 g)

Tvaroh polotučný (na podávání) (250 g)

Tvrdý tvaroh (na podávání) (50 g)