Do hodinky
1 porce
Naplníme hrnec vodou, osolíme a přivedeme k varu. Mezitím si omyjeme a osušíme všechny ingredience. Okurky nakrájíme na malé kousky, česnek oloupeme a jeden stroužek jemně rozkrájíme. Druhý si připravíme k lisování. Brambory nakrájíme na velké kousky. Jarní cibulku i červenou cibuli si nakrájíme najemno.
Do vroucí vody přidáme brambory a necháme je vařit necelou čtvrt hodinu. Jakmile změknou, vyndáme je ven a opláchneme je proudem studené vody. Vložíme je do středně velké mísy a tam je necháme vychladnout alespoň pět minut.
Zatímco se brambory chladí, předehřejeme si na velké pánvi trochu olivového oleje. Filety z tilápie osušíme papírovými ubrousky, osolíme a opepříme. Filety dáme na horkou pánev kůží dolů a necháme je vařit 3 až 5 minut, dokud nezezlátnou a nepropečou se.
Do mísy s brambory přidáme nakrájené okurky, lisovaný česnek, majonézu, jogurt a červenou cibuli. Vše zakápneme šťávou z půlky citrónu, přidáme sůl a pepř a promícháme.
Pánev, na které jsme smažili rybu, lehce otřeme. Přidáme kapku olivového oleje a ohřejeme ho na středním plameni. Přidáme nasekanou jarní cibulku, nakrájený česnek a obojí smažíme 1 – 2 minuty, dokud cibulka nezezlátne. Přidáme špenát a sundáme pánev z plotny. Vše promícháme, dokud špenát lehce neseschne, a dochutíme solí a pepřem. Pokud špenát sesychá moc, odstraníme ho z pánve, aby na něj teplota přestala působit. Nakonec vše zakápneme trochou citronové šťávy.
Filety podáváme s bramborovým salátem na jednom talíři, špenát na druhém. Pokud máme chuť, můžeme pokrm ozdobit plátky citrónu.