Do půl hodinky
1 porce
V hrnci rozpusťte máslo. Poprašte moukou a míchejte metličkou asi minutu. Za stálého míchání zalévejte mlékem. Přidejte špetku mletého pepře a sůl. Na středním stupni přiveďte k varu. Nevařte zprudka, aby se omáčka nepřipálila. Poté sporák ztlumte a pozvolna za občasného míchání metličkou vařte 15 – 20 minut.
Do hrnce vlijte smetanu dle potřeby. Přidejte nastrouhaný sýr a metličkou míchejte, dokud se nerozpustí. Odstavte z plotny. Podle potřeby dochuťte solí, popř. bylinkami. Omáčka chladnutím rychle tuhne, proto mějte pokrm, ke kterému budete servírovat, připravený. Pokud by se však stalo, že omáčka ztuhne, opět ji zahřejte a podle potřeby zašlehejte smetanu nebo mléko dle potřeby.
Podávejte například s těstovinami, se zeleninou, můžete použít i k zapékání.