Skořicová esíčka

Skořicová esíčka

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

180 ml Mléko
60 g Cukr krupice
1 ks Droždí sušené
120 g Máslo 50 g + 70 g na náplň
410 g Hladká mouka
3 ks 1 vejce + 1 žloutek, 1 vejce na potření
1 g Sůl
1 lžíce Skoříce
70 g Třtinový cukr

Postup přípravy

1. Kvásek jako první

Odměříme si suroviny a začneme s přípravou kvásku. Mléko si lehce ohřejeme, přidáme droždí, lžíci mouky a cukru, promícháme a necháme na teplém místě vzejít, trvá to asi 5 až 10 minut.

2. Připravíme si těsto

V míse smícháme zbylou mouku, cukr a sůl, uprostřed uděláme důlek, vlijeme rozpuštěné máslo, vajíčko i žloutek a kvásek. Vpracujeme hladké a nelepivé těsto, poté ho přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a hněteme 5 minut. Nyní ho přesuneme do mísy a necháme na teplém místě hodinu kynout.

3. Připravíme si náplň

Mezi tím si připravíme náplň – změklé máslo si promícháme se skořicí a třtinovým cukrem.

4. Tvarujeme esíčka

Když je těsto nakynuté, rozválíme ho na pomoučněné pracovní ploše na obdélník o velikosti asi 50x20 cm. Těsto rovnoměrně až do krajů potřeme připravenou náplní, poté delší stranu přehneme na půlku – takže budeme mít obdélník velký 25x20 cm. Těsto poté nařežeme na provázky široké asi 2 cm a dlouhé 25 cm. Dva plechy si vyložíme pečícím papírem, vždy vezmeme jeden provázek a zakroutíme ho do tvaru S. Když máme všechna esíčka hotová, necháme je vykynout dalších 15 minut.

5. Šup s nimi do trouby

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Když nám esíčka lehce nakynula, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud nezezlátnou. Necháme zcela vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Nakupte potřebné ingredience

Mléko (180 ml)

Cukr krupice (60 g)

Droždí sušené (1 ks)

Máslo 50 g + 70 g na náplň (120 g)

Hladká mouka (410 g)

1 vejce + 1 žloutek, 1 vejce na potření (3 ks)

Sůl (1 g)

Skoříce (1 lžíce)

Třtinový cukr (70 g)