Časově náročný
1 porce
Odměříme si suroviny a začneme s přípravou kvásku. Mléko si lehce ohřejeme, přidáme droždí, lžíci mouky a cukru, promícháme a necháme na teplém místě vzejít, trvá to asi 5 až 10 minut.
V míse smícháme zbylou mouku, cukr a sůl, uprostřed uděláme důlek, vlijeme rozpuštěné máslo, vajíčko i žloutek a kvásek. Vpracujeme hladké a nelepivé těsto, poté ho přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a hněteme 5 minut. Nyní ho přesuneme do mísy a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Mezi tím si připravíme náplň – změklé máslo si promícháme se skořicí a třtinovým cukrem.
Když je těsto nakynuté, rozválíme ho na pomoučněné pracovní ploše na obdélník o velikosti asi 50x20 cm. Těsto rovnoměrně až do krajů potřeme připravenou náplní, poté delší stranu přehneme na půlku – takže budeme mít obdélník velký 25x20 cm. Těsto poté nařežeme na provázky široké asi 2 cm a dlouhé 25 cm. Dva plechy si vyložíme pečícím papírem, vždy vezmeme jeden provázek a zakroutíme ho do tvaru S. Když máme všechna esíčka hotová, necháme je vykynout dalších 15 minut.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Když nám esíčka lehce nakynula, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud nezezlátnou. Necháme zcela vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.