Do dvou hodin
1 porce
Kuře omyjte, osušte a vykostěte metodou od prsíček – postup najdete ve videonávodu níže. Pak vykostěné kuře lehce osolte, přeložte na polovinu, aby bylo sváry k sobě a pomocí velké jehly a nitě spoj zašijte tak, aby vám zbyla už jen jedna krátká strana nezašitá a vznikla vám tak kapsa vhodná na plnění. (Můžete také jednoduše položit nádivku do středu vykostěného kuřete, strany přehnout přes sebe a pomocí provázku omotat, jako když se dělá rolka. Je tam ale menší pravděpodobnost, že nádivka může při pečení uniknout.)
Předehřejte troubu na 220 °C. Připravte si plech a rošt na pečení kuřete.
Pečivo pokrájejte na kostičky a pokud chcete ještě vylepšit chuť nádivky, orestujte jej na másle jako když připravujete krutonky do polévky. To je skvělá vychytávka, kterou jsem se naučila od šéfkuchaře Radka Davida. Orestované pečivo dejte do velké mísy spolu s mandlemi, citrónovou kůrou (kterou v nádivce miluju), velkou hrstí “něčeho zeleného”, pepřem a popřípadě muškátovým oříškem.
Mléko smíchejte se žloutky a z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Směs mléka a žloutků přidejte k pečivu a opatrně vmíchejte ušlehané bílky. Nádivka je hotová. Kuře naplňte nádivkou a uzavřete. Zbylý otvor zašijte a kuře vložte do rozehřáté trouby položené na připraveném roštu podloženém plechem na zachycení odkapávající šťávy. Můžete ho také využít na pečení nějaké přílohy. Já jsem přihodila omyté poloviny mrkví.
Pečte 10-15 minut při 220 °C v programu horký vzduch, aby se kuře “zatáhlo” a udrželo si šťavnatost. Potom snižte teplotu na 175 °C (stále program HV) a pečte přibližně 30 minut podle velikosti kuřete, v závěru zase zvyšte teplotu na 220 °C a změňte program na gril, aby se vytvořila krásná zlatá a křupavá kůrku.
Průběžné ukládání vašich údajů nám pomáhá zjednodušit prohlížení supermarketu, zobrazovat obsah na míru a analyzovat návštěvnost stránek. Kliknutím na Přijmout vše vyjadřujete souhlas s tím, jak s vašimi údaji nakládáme.