Do dvou hodin
1 porce
Nejdříve si nakrájíte rohlíky, pokud chystáte hodně nóbl oběd, část kostiček si můžete opéct na másle. Do mísy nalijete mléko, přidáte 4 žloutky, osolíte a promícháte, potom do tekutiny přidáte rohlíky, hrubou mouku a petrželku, popř. pažitku, znovu mícháte. Vedle si ušleháte 4 bílky, které nakonec opatrně zapracujete do směsi.
Těsto vystačí asi na 6 hrnečků. Hrnečky si dobře vymažete máslem, naplníte asi do 2/3, napasujete do vhodného hrnce, s vodou opatrně, v žádném případě by se neměla dostat do hrnečků, měla by sahat maximálně do jedné poloviny hrnečků. Vaříte půl hodiny, necháte chvilku vychladnout, okraj objedete nožem a vyklopíte.
Do mletého masa přidáte 1 vejce, lžíci strouhanky, osolíte a opepříte a vytvoříte si směs. Pokud děláte vegetariánskou verzi, použijte namísto masa uzené tofu a pak pokračujte stejně.
Paprikám odkrojíte vršky, vypreparujete zrníčka, opláchnete a hezky je osušíte. Naplníte je směsí z mletého masa, dáte do pekáčku a na 180 °C je zakryté pečete cca. 30 minut.
Nejdříve si uděláte jíšku – na kousku másla a lžíci oleje opečete 1 cibuli, přihodíte lžíci mouky a orestujete. Zalijete trochou vody nebo vývaru, rozšleháte metličkou, postupně přidáte zbytek tekutiny. Přidáte všechno koření, sůl, na kousky nakrájená oloupaná rajčata a 1 protlak, vaříte spolu, než se rajčata trochu nerozvaří.
Potom vyndáte bobkový list, nové koření a pepř, rozmixujete tyčovým mixérem, osladíte, dosolíte, přidáte tymián, kdo chce, „dooctuje“. Komu se zdá omáčka moc řídká, zahustí ještě trošku perníkem.