Do dvou hodin
1 porce
Srnčí kýtu očistěte od přebytečných blan. Špek nakrájejte na dlouhé kousky cca 1x1cm tlusté a dlouhé přibližně 3cm. Tenkým dlouhým nožem kýtu nakrojte a maso prošpikujte. Maso dobře osolte a opepřete.
Ve větším kastrolu rozpusťte máslo s kapkou stolního oleje a maso zprudka orestujte ze všech stran. Poté vytáhněte a odložte bokem.
Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na hrubo. Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na kolečka a spolu s cibulí orestujte do tmavě hnědé barvy ve stejném kastrolu, jako jste restovali maso. Slaninu s česnekem nakrájejte na menší kousky a přihoďte ke kořenové zelenině na posledních pár minut.
Přidejte rajčatový protlak a restujte pár minut, poté vše zalijte červeným vínem. Přiveďte k varu a nechte odpařit všechen alkohol, poté přilijte hovězí vývar. Do kastrolu vložte zpět maso a všechno zbylé koření. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a nechte táhnout zhruba 2 hodiny, dokud maso nezměkne. V průběhu dušení zkontrolujte.
Troubu rozehřejte na 180°C. Brambory vložte na plech, zakápněte stolním olejem, osolte, opepřete, přidejte snítky rozmarýnu a po hodině dušení masa vložte brambory do trouby. Pečte do zlatova.
Jakmile je maso hotové, vyndejte ho ven a nechte chvíli odpočinout. Omáčku s dušenou zeleninou je třeba dochutit solí, pepřem, popřípadě špetkou třtinového cukru. Maso nakrájejte na plátky zhruba 1cm tlusté a naservírujte na talíř společně s dušenou kořenovou zeleninou a pečenými brambory.