Do hodinky
1 porce
Do vlažné vody vsypte rozdrobené droždí a cukr. Promíchejte a nechte 15 minut stát na teplém místě.
V zadělávací míse promíchejte mouku se solí. Přilijte rozkvašenou vodu, olej a zpracujte těsto. Zadělávejte jej ideálně 10 minut, aby se dobře uvolnil lepek. Těsto urovnejte do mísy do tvaru bochánku, mísu překryjte fólií a nechte hodinu kynout.
Passatu promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku, oreganem a solí.
Mozzarellu nakrájejte na plátky.
Troubu zapněte na 230 °C a dovnitř vložte pečicí plech.
Nakynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu. Krátce propracujte. Pokud chcete připravovat dvě menší pizzy, rozdělte těsto napůl. Z těsta utvořte bochánek a ten rozválejte na tenký kulatý plát. Přesuňte na pečicí papír.
Plát těsta potřete passatou, přičemž okraje nechte volné. Na pizzu rozprostřete mozzarellu. Opatrně přetáhněte pizzu na pečicím papíru na tác nebo velký talíř. Rychle přesuňte do trouby na rozpálený plech. Pečte dle velikosti – cca 13 minut 2 menší pizzy, cca 15 min větší pizzu.
Po vytažení nakrájejte na jednotlivé díly a posypejte čerstvou bazalkou.