Perníčky

Perníčky

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

270 g Hladká mouka (na těsto)
2 lžička Kakao (na těsto)
2 lžička Perníkové koření (na těsto)
220 g Moučkový cukr (50 g na těsto, 170 g na polevu)
0.5 lžička Pomerančová kůra sušená (na těsto)
1 špetka Kypřicí prášek (na těsto)
1 špetka Jedlá soda (na těsto)
1 špetka Sůl (na těsto)
65 g Máslo (na těsto)
3 ks Vejce (1 ks na těsto, bílek na potření, bílek na polevu)
100 g Med (na těsto)
1 lžička Škrob (na polevu)

Postup přípravy

1. Připravíme těsto

V míse smícháme veškeré sypké suroviny, poté přidáme máslo a vajíčko a pomocí bříšek prstů či v robotu vytvoříme drobenku. Nakonec přilijeme med a vypracujeme lehce lepivé těsto podobné modelíně. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do lednice alespoň na 3 hodiny, nejlepší je to ale přes noc.

2. Upečeme perníčky

Jakmile je těsto odleželé, předehřejeme troubu na 160 stupňů a plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto vyválíme na pomoučněném povrchu na tloušťku okolo 4 až 5 mm a pomocí vykrajovátek vytvarujeme libovolné tvary. Přesuneme je na plech a vložíme do rozpálené trouby na cca 8-10 minut. Ihned po vyndání je potřeme lehce prošlehaným bílkem, díky kterému budou krásně lesklé. Necháme lehce vychladnout na plechu, poté přesuneme na chladicí mřížku a necháme kompletně vychladnout.

3. Zdobíme polevou

Jakmile jsou perníčky již vychladlé, můžeme připravit polevu. Bílek trochu prošleháme vidličkou, poté k němu prosejeme moučkový cukr smíchaný se škrobem a promícháme do husté a lesklé polevy, která by měla být tak hustá, že se nebude již ze lžičky lít, ale spíše se trhat. Polevu přesuneme do cukrářského pytlíku a jednotlivé perníčky nazdobíme.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (na těsto) (270 g)

Kakao (na těsto) (2lžička)

Perníkové koření (na těsto) (2lžička)

Moučkový cukr (50 g na těsto, 170 g na polevu) (220 g)

Pomerančová kůra sušená (na těsto) (0.5lžička)

Kypřicí prášek (na těsto) (1špetka)

Jedlá soda (na těsto) (1špetka)

Sůl (na těsto) (1špetka)

Máslo (na těsto) (65 g)

Vejce (1 ks na těsto, bílek na potření, bílek na polevu) (3 ks)

Med (na těsto) (100 g)

Škrob (na polevu) (1lžička)