Do hodinky
1 porce
Předehřejte troubu na 220 °C, horní i dolní ohřev. Pokud máte parní troubu, určitě neváhejte použít nějaký z parních programů, ideálně cca 30 % páry.
Připravte si marinádu smícháním všech ingrediencí. Stejnou marinádu můžete použít na pečenou zeleninu.
Umytý a osušený filet z lososa dejte do pekáče vyloženého pergamenovým papírem nebo do zapékací nádoby (bude se vám lépe přesouvat na servírovací talíř). Přidejte pár bobkových listů, filet potřete bohatě marinádou, nastrouhejte na něj trochu citrusové kůry, osolte ho a případně i opepřete a rozprostřete na něj plátky pomeranče. Dejte do trouby a pečte podle velikosti nebo síly masa.
Například filet silný 2 cm pečte 8-12 minut podle toho, jak moc ho chcete mít propečený. Divoký losos je obecně mnohem tenčí a méně tučný, pokud tedy chcete, aby byl maximálně šťavnatý, pečte středně velký filet maximálně 7-8 minut. Filet z běžného lososa ze sádek je většinou 4-5 cm vysoký, proto jej pečte kolem 18-20 minut. Na pečení ryb se vyplatí mít teplotní sondu, protože vám pomůže dokonale odhadnout ten správný moment. Ideální vnitřní teplota akorát upečené ryby je 63 °C.
Jakmile je losos hotový, ihned servírujte, ideálně na předehřátém servírovacím talíři spolu s granátovými jadérky. Když si na rybu vymačkáte trochu šťávy z pomeranče a posypete ji jadérky z granátového jablka, čeká vás skutečně chutný a slavnostní zážitek.
Můžete využít i jiný, dostupnější filet, ale vždy dávejte pozor na dobu pečení. U divokého si dejte velký pozor, abyste jej pekli opravdu maximálně 8-9 minut. Je tenčí, má mnohem méně tuku než běžný losos a pokud ho budete péct déle než 10 minut, bude suchý. Naopak filet z běžně dostupného lososa při stejné teplotě pečte dvakrát tak dlouho.
Jako přílohu k tomuto jídlu si představuji například pečené brambory a zeleninu. Protože se ryba peče opravdu krátce, připravte si přílohu předem. Je možné, že ani nestihne vystydnout, pokud hned po jejím vyndání z trouby dáte péct divokého lososa.