Do dvou hodin
1 porce
Kuře vyndejte z lednice hodinu před pečením.
Kuře dobře osušte po povrchu i zevnitř. Odstranění vlhkosti pomůže k lepšímu vypečení kůže na barvu. Kůži v prsní části uvolněte opatrně prsty od masa. Z másla odkrojte pár slabých plátků a vložte pod kůži. Celé kuře pak osolte ze všech stran i zevnitř. Do dutiny uvnitř můžete vložit několik snítek bylinek.
Pak celé kuře svažte. Nejdříve ohněte křídla – koncovou část vždy zvedněte a vrchem vsaďte směrem k zádům. Ustříhněte si provázek dlouhý něco přes půl metru. Středovou část provázku umístěte k otvoru nahoře (oblast krku) a oba konce veďte podélně dolů, škvírou mezi stehny a hrudí až dozadu. Stehna překřižte přes sebe a svažte.
Větší pekáč vytřete trochou másla a kuře posaďte doprostřed. Lehce posypejte kmínem. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem.
Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (spodní a horní ohřev). Přikryté pečte 30 minut.
Mezitím omyjte brambory ve slupce, osušte a vložte do mísy. Zakápněte trochou oleje, osolte a promíchejte.
Kuře vyndejte z trouby. Odstraňte alobal nebo víko. Do pekáče nalijte asi 1 dl vody. Kolem kuřete rozsypejte brambory a obložte snítkami bylinek.
Vraťte zpět do trouby. Pečte hodinu až hodinu a 15 minut podle velikosti kuřete. Já jsem pekla dvoukilové kuře hodinu 15 minut. Asi v polovině této doby přelijte kuře trochou vody.
Po hodině (či více) pečení potřete kuře máslem – Buď ukrojeným plátkem másla, nebo rozpuštěným. Troubu přepněte na režim horkého vzduchu. Pečte do zlato-hnědé barvy cca 20 minut.
Ideálně při začátku pečení kuřete si připravte okurkový salát, aby se v lednici stačil vychladit. Okurky nastrouhejte nahrubo. V míse zalijte vodou tak, aby okurky byly ponořené, ale ne více. Ochuťte octem, cukrem a špetkou soli. Promíchejte a nechte chladit v lednici.