Meruňkový koláč z bramborového těsta

Meruňkový koláč z bramborového těsta

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

200 g Vařené brambory (na koláč)
600 g Meruňky (na koláč)
450 g Polohrubá mouka (250 g na koláč, 200 g na drobenku)
180 g Cukr krupice (100 g na koláč, 80 g na drobenku)
180 g Máslo (100 g na koláč, 80 g na drobenku)
1 ks Vejce (na koláč)
250 g Plnotučný tvaroh (na koláč)
1 špetka Sůl (na koláč)

Postup přípravy

1. Připravte si drobenkovou směs

Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, dokud nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.

2. Smíchejte ingredience

Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.

3. Dejte těsto na plech, přidejte tvaroh a meruňky

Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.

4. Nechte péct v troubě

Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů. Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.

5. TIP!

Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.

Nakupte potřebné ingredience

Vařené brambory (na koláč) (200 g)

Meruňky (na koláč) (600 g)

Polohrubá mouka (250 g na koláč, 200 g na drobenku) (450 g)

Cukr krupice (100 g na koláč, 80 g na drobenku) (180 g)

Máslo (100 g na koláč, 80 g na drobenku) (180 g)

Vejce (na koláč) (1 ks)

Plnotučný tvaroh (na koláč) (250 g)

Sůl (na koláč) (1špetka)