0
K pokladně

Mazanec

Mazanec

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

20 g Sušené droždí
160 g Mléko
300 g Hladká mouka
70 g Krupicový cukr
100 g Polohrubá mouka
135 g Máslo (110 g rozehřátého na těsto, 25 g na závěr)
4 ks Vejce (1 vejce a 2 žloutky na kvásek, 1 prošlehané na potření)
1 lžíce Rum
40 g Mandlové plátky
50 g Rozinky
1 špetka Sůl

Postup přípravy

1. Krok

Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci hladké mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní a krásně nabublaný, přidáme zbytek mouky, cukru a mléka, máslo, žloutky, vajíčko a špetku soli. 

2. Krok

Vypracujeme tuhé a hladké těsto. Těsto hněteme alespoň 8 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé. V tuto chvíli přidáme polovinu mandlových plátků a veškeré rozinky a opět řádně zapracujeme do těsta.

Z těsta uděláme kouli, lehce poprášíme moukou, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 90 minut. Když nám těsto znásobí svůj objem, vyklopíme ho na lehce pomoučněný vál, a ještě párkrát prohněteme. Z těsta uděláme hezky pravidelný bochánek a položíme ho na plech vyložený pečicím papírem. Zakrytý utěrkou necháme kynout dalších 60 minut. 

3. Krok

Když nám mazanec hezky nakynul, předehřejeme si troubu na 200 °C, potřeme ho prošlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi. Abychom měli jistotu, že se mazanec nerozjede do stran, doporučuji ho propíchat špejlemi.

4. Krok

Vložíme do rozpálené trouby na 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších zhruba 45 minut, dokud nám hezky nezezlátne na povrchu. Před vytažením z trouby zkontrolujeme, zda je opravdu dopečený pomocí špejle, ta by měla být po vytažení zcela suchá. Pokud není, zakryjeme alobalem a pečeme dalších 10 minut.

5. Krok

Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem, přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. 

Nakupte potřebné ingredience

Sušené droždí (20 g)

Mléko (160 g)

Hladká mouka (300 g)

Krupicový cukr (70 g)

Polohrubá mouka (100 g)

Máslo (110 g rozehřátého na těsto, 25 g na závěr) (135 g)

Vejce (1 vejce a 2 žloutky na kvásek, 1 prošlehané na potření) (4 ks)

Rum (1 lžíce)

Mandlové plátky (40 g)

Rozinky (50 g)

Sůl (1špetka)