0
K pokladně

Mazanec

Mazanec

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g Babiččina Volba Mouka hladká pšeničná 1kg
2 g Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g
150 g Tatra Farmářské máslo 200g
30 g Fala Čerstvé droždí 42g
1 lžíce TTD Krupice cukr bílý 1kg
200 ml Tatra Trvanlivé polotučné mléko 1,5% 1l
0 g Vanilkový cukr 8g
120 g TTD Moučka cukr 1kg
3 ks Vejce M balení 10ks
2 g Vitana Muškátový květ mletý 13g
1 ks Citron
20 g BioNebio Bio Rozinky sultánky 150g
50 g Diana Mandle plátky 100g

Postup přípravy

1. Rozinky naložíme

Do hrnku vlijeme mléko, přidáme lžičku cukru krupice a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Rozinky naložíme do rumu.

2. Umícháme těsto

V míse smícháme mouku s cukrem moučka, vanilkovým cukrem, solí, muškátovým květem a citronovou kúrou. K sypké směsi přidáme kvásek, žloutky a promícháme. Přidáme rozpuštěné vlažné máslo a propracujeme. Těsto v míse přikryjeme utěrkou, necháme kynout nejméně 1 hodinu, těsto zdvojnásobí objem. Rozinky scedíme z rumu a společně s mandlemi zapracujeme do vykynutého těsta.

3. Bochánek pečeme

Vytvarujeme bochánek, položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi. Uprostřed bochánek lehce nastřihneme do křížku. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C 5 minut. Pak snížíme teplotu na 170°C a dopékáme dalších 50 minut.

4. Už je skoro hotovo

Nakonec uděláme test se špejlí, jestli je opravdu mazanec propečený a těsto se na špejli nelepí.

Nakupte potřebné ingredience

Babiččina Volba Mouka hladká pšeničná 1kg (500 g)

Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g (2 g)

Tatra Farmářské máslo 200g (150 g)

Fala Čerstvé droždí 42g (30 g)

TTD Krupice cukr bílý 1kg (1 lžíce)

Tatra Trvanlivé polotučné mléko 1,5% 1l (200 ml)

Vanilkový cukr 8g (0 g)

TTD Moučka cukr 1kg (120 g)

Vejce M balení 10ks (3 ks)

Vitana Muškátový květ mletý 13g (2 g)

Citron (1 ks)

BioNebio Bio Rozinky sultánky 150g (20 g)

Diana Mandle plátky 100g (50 g)