Do dvou hodin
1 porce
Do vlažného mléka přidáme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vyběhnout kvásek.
Mezitím si v menším kastrůlku rozehřeje máslo a necháme vychladnout tak, aby zůstalo vlažné. Do větší mísy nasypeme obě mouky, přidáme špetku soli, lžíci cukru krupice, vanilkový cukr, 3 žloutky, vzešlý kvásek, vlažné rozehřáté máslo, nastrouhanou citronovou kůru a 2 lříce rumu. S pomocí vařečky, nebo v hnětači připravíme vláčné těsto. Pokud se těsto chytá na stěny mísy, přidáme po částech mouku. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, alespoň 1 hodinu.
V jiné misce smícháme povidla se 2 lžícemi rumu.
Vykynuté těsto přemístíme na posypaný vál, vytvarujeme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme stejné díly, které tvarujeme do placky. Do každé placky umístíme lžičkou povidlovou náplň a okraje těsta důkladně spojíme. Koblížky položíme spojenou částí na vál a necháme ještě 10-15 minut kynout. Pak koblížky smažíme ve větší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova, cca 3 minuty.
Na závěr koblížky posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.