Masopustní koblihy

Masopustní koblihy

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 ml Tatra Trvanlivé polotučné mléko 1,5% 1l
30 g Fala Čerstvé droždí 42g
60 g TTD Krupice cukr bílý 1kg
0 g Babiččina Volba Mouka hladká pšeničná 1kg
0 g Babiččina Volba Mouka polohrubá pšeničná 1kg -
0 ks Vejce M balení 10ks
50 g Madeta Jihočeské máslo 82% 250g
8 g Amylon Bio Vanilkový cukr 8g
2 g Druid Mořská sůl jemná 1000g
1 ks Citrón (cca 70g)
4 lžíce Božkov Originál 0,5l
0 ml Lukana Slunečnicový olej 1l
250 g Hamé Slazená švestková povidla 440g

Postup přípravy

1. Nejprve kvásek

Do vlažného mléka přidáme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vyběhnout kvásek.

2. Mezitím se postaráme o těsto

Mezitím si v menším kastrůlku rozehřeje máslo a necháme vychladnout tak, aby zůstalo vlažné. Do větší mísy nasypeme obě mouky, přidáme špetku soli, lžíci cukru krupice, vanilkový cukr, 3 žloutky, vzešlý kvásek, vlažné rozehřáté máslo, nastrouhanou citronovou kůru a 2 lříce rumu. S pomocí vařečky, nebo v hnětači připravíme vláčné těsto. Pokud se těsto chytá na stěny mísy, přidáme po částech mouku. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, alespoň 1 hodinu.

3. Povidla přiostříme

V jiné misce smícháme povidla se 2 lžícemi rumu.

4. Tvarujeme koblížky

Vykynuté těsto přemístíme na posypaný vál, vytvarujeme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme stejné díly, které tvarujeme do placky. Do každé placky umístíme lžičkou povidlovou náplň a okraje těsta důkladně spojíme. Koblížky položíme spojenou částí na vál a necháme ještě 10-15 minut kynout. Pak koblížky smažíme ve větší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova, cca 3 minuty.

5. Sladká tečka

Na závěr koblížky posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

Nakupte potřebné ingredience

Tatra Trvanlivé polotučné mléko 1,5% 1l (250 ml)

Fala Čerstvé droždí 42g (30 g)

TTD Krupice cukr bílý 1kg (60 g)

Babiččina Volba Mouka hladká pšeničná 1kg (0 g)

Babiččina Volba Mouka polohrubá pšeničná 1kg - (0 g)

Vejce M balení 10ks (0 ks)

Madeta Jihočeské máslo 82% 250g (50 g)

Amylon Bio Vanilkový cukr 8g (8 g)

Druid Mořská sůl jemná 1000g (2 g)

Citrón (cca 70g) (1 ks)

Božkov Originál 0,5l (4 lžíce)

Lukana Slunečnicový olej 1l (0 ml)

Hamé Slazená švestková povidla 440g (250 g)