0
K pokladně

Marlenka

Marlenka

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

3 ks Vejce
625 g Máslo
100 ml Mléko
3 lžíce Med
300 g Cukr moučka
400 g Hladká mouka
1 lžíce Jedlá soda
600 g Salko
3 hrsti Vlašské ořechy
1 balení Pikao

Postup přípravy

1. Příprava směsi

Do rozpuštěného másla (250g), přidáme med, vejce, cukr moučku, jedlou sodu a hladkou mouku. Vše nad parou promícháme. Směs budeme nalévat, proto je důležité dosáhnout řidší směsi. Můžeme si pomoct trochou mléka. Směs dále rozdělíme na tři stejné díly.

2. Pečeme

Na plech dáme pečící papír a rovnoměrně na něj rozlijeme jednu část směsi až k okraji. Pečeme asi 12 minut na 175 °C. Těsto je hotové, když zhnědne. Okraje mohou i ztmavnout, skoro jako kdyby se připékaly. Takto upečeme všechny 3 pláty těsta. Pláty těsta necháme na pečícím papíře vychladnout a pak je otočíme. Spodní strana má více bublinek, proto do sebe lépe vsaje krém. Okraje ořežeme cca 2 cm z každé strany. Odřezané kousky dáme do misky, kde je rukou na jemno rozdrtíme. Poslouží nám k ozdobení.

3. Příprava náplně

V misce vyšleháme změklé máslo (375g), do kterého postupně přidáváme slazené salko. Vše opět rozdělíme, tentokrát na čtyři díly. První plát těsta si položíme na desku a rozetřeme první část krému. Postup opakujeme se všemi pláty. Čtvrtý díl rozetřeme na boky.

4. Na závěr

Vršek a boky domácí marlenky posypeme zbytkem rozdrobeného těsta. Navrch nasypeme na jemno nasekané ořechy a na závěr cik cak pokapeme pikaem, do kterého jsme předem přidali trochu vody, aby bylo řidší. Domácí marlenku necháme ještě 1 - 2 hodiny venku (v ledničce by rychle ztuhla), aby se krém dobře vpil do těsta a můžeme podávat s šálkem kávy nebo čaje.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce (3 ks)

Máslo (625 g)

Mléko (100 ml)

Med (3 lžíce)

Cukr moučka (300 g)

Hladká mouka (400 g)

Jedlá soda (1 lžíce)

Salko (600 g)

Vlašské ořechy (3hrsti)

Pikao (1balení)