Do půl hodinky
1 porce
Filety položte kůží navrch a v každém udělejte několik šikmých, asi 3 mm hlubokých řezů.
V misce smíchejte sůl, 3 lžíce cukru a pepř. Čtvrtinu směsi rozprostřete na dno mělké nekovové nádoby. Na podušku položte 1 filet kůží dospod, pokropte ho polovinou vodky a rovnoměrně posypte druhou čtvrtinou směsi a vším koprem.
Druhý filet obraťte masem navrch, posypte třetí čtvrtinou suché směsi a pak položte kůží navrch na první filet. Kůži potřete zbývající třetinu suché směsi a pokropte zbytkem vodky.
Lososa přikryjte kusem plastové fólie a přiklopte velkým plochým talířem nebo prkénkem a to zatižte závažím. Takto uložte na 24 hodin do chladničky. Po prvních a znovu po druhých 5-6 hodinách slijte všechnu tekutinu, která se v nádobě nahromadila. Po uplynutí doby lososa převraťte a nechte v chladničce dalších 24 hodin, během nichž ho dvakrát převraťte.
Ze zbylých, zatím nepoužitých, přísad a kopru ušlehejte v mixéru nebo metlou hladkou omáčku, kterou vzduchotěsně přikryjte a dejte na nejméně 1 hodinu do chladničky. Těsně před podáváním do ní vmíchejte nasekaný kopr.
Z filetů lososa pečlivě seškrábejte všechno koření a položte je kůží dospod na prkénko. V šikmém sklonu nakrájejte maso na tenké plátky a zároveň odřízněte od kůže. Lososa předložte posypanými lístky kopru a doplntě citronem a hořčicovou omáčku.