Do půl hodinky
1 porce
Mléko na lívance mírně zahřejete. Rozdrobte do mléka droždí, přidejte cukr a metlou prošlehejte. Nechte 15 minut vzejít kvásek.
Do kvásku zašlehejte vejce, mouku, špetku soli a muškátového oříšku. Nechte 45 minut kynout.
Lívanečník rozehřejte, potřete olejem a vlijte těsto. Pozvolna opékejte z obou stran dozlatova.
Borůvky vsypte do hrnce. Zasypejte cukrem, zahřívejte a míchejte. Když pustí šťávu, přilijte mléko, přičemž si ponechte 1 – 2 lžíce. Směs přiveďte k varu. Ve zbylých 2 lžících mléka rozmíchejte kukuřičný škrob. Za stálého míchání přilévejte k borůvkám. Vařte několik málo minut, dokud nevymizí škrobová chuť.
Lívance podávejte se žahourem, zakysanou smetanou, můžete posypat čerstvými borůvkami.