Do dvou hodin
1 porce
Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si kvásek. Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka umícháme kašičku a necháme na teplém místě vzejít.
Na přípravu kynutého těsta je ideální robot s hnětacím hákem. Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, cukr, přidáme rozpuštěné máslo, mléko, vejce a vzešlý kvásek. Hněteme v robotu asi 5 minut až vznikne krásné hladké a pružné těsto. Pokud nemáme robot, hněteme ručně vařečkou alespoň 10 minut. To je základ pro to, aby koláč byl krásně měkký. Těsto necháme vykynout na teplém místě asi 30 minut.
Tvarohovou náplň připravíme tak, že tvaroh, cukr, citronovou šťávu, žloutek metlou umícháme v míse. Pokud je tvaroh příliš hustý, rozředíme ho trochou mléka. Povidla v mističce rozmícháme se lžící rumu a zahustíme strouhaným perníkem tak, aby vznikla hustější kaše.
Těsto rozdělíme na dvě půlky, vytvarujeme z něj pravidelné bochánky, připravíme si dva pečící papíry a na papíry těsto položíme, necháme přikryté ještě 15 minut dokynout. Válečkem vytvarujeme dva koláče o velikosti pizzy, rukou vytvarujeme okraje. Nejdříve na celý koláč navrstvíme tvarohový základ, na který navrstvíme povidla. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme asi 15 až 20 minut, až okraje budou krásně zlatavé.