0
K pokladně

Kynuté buchty s ořechovou náplní

Kynuté buchty s ořechovou náplní

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

400 g Mléko (240 g na těsto, 160 g na náplň)
140 g Změklé máslo (70 g na těsto, 70 g na dokončení)
500 g Hladká mouka (na těsto)
1 balení Sušené droždí (na těsto)
80 g Krupicový cukr (na těsto)
1 ks Žloutek (na těsto)
1 ks Rum (2 na těsto, 2 na náplň, 2 na dokončení)
3 g Sůl
65 g Moučkový cukr (na náplň)
100 g Mleté vlašské ořechy (na náplň)
50 g Dětské piškoty (na náplň)

Postup přípravy

1. Krok

Odměříme si suroviny a začneme s přípravou kvásku. Mléko si lehce ohřejeme, přidáme droždí, lžíci mouky a cukru, promícháme a necháme na teplém místě pod utěrkou vzejít kvásek, trvá to asi 5 až 10 minut. V míse smícháme zbylou mouku, cukr, sůl, žloutek, změklé máslo a rum. Nakonec přidáme vzejitý kvásek.

2. Krok

Veškeré suroviny pomocí robotu či ručně vypracujeme do hladkého a lehce lepivého těsta, v robotu to trvá okolo 10 minut. Nyní těsto přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě.

3. Krok

Mezi tím si připravíme náplň. Mleté ořechy smícháme s mlékem a cukrem a přivedeme k varu. Vaříme pouze okolo 2 minut, poté odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout. Přidáme najemno rozmixované piškoty.

4. Krok

Když je těsto hezky nakynuté, rozpustíme si 70 g másla a dáme prozatím stranou. Připravíme si pekáček o rozměrech cca 35x25 cm vymazaný máslem. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a lehce ho prohněteme. Nyní celé těsto zvážíme, mělo by vážit okolo 950–1000 g.

5. Krok

Z těsta nyní vytvoříme 12 stejně velkých dílů o hmotnosti okolo 80 g. Z každého dílku uděláme kuličku, tu poté rozplácneme na placičku, přidáme lžíci náplně a zabalíme jako měšec, poté ji celou pomocí mašlovačky potřeme rozpuštěným máslem a dáme do pekáčku, mezi jednotlivými buchtami necháme malé mezery. Když máme pekáček plný, necháme buchty ještě 20 minut vykynout, poté přesuneme do rozpálené trouby na 180 stupňů a pečeme cca 40-45 minut.

6. Krok

Mezi tím, co se nám buchty pečou, si smícháme zbylé rozpuštěné máslo s rumem. Když jsou buchty upečené, ihned po vyndání je řádně potřeme směsí rumu a necháme zcela vychladnout. Poté pocukrujeme a podáváme.

Nakupte potřebné ingredience

Mléko (240 g na těsto, 160 g na náplň) (400 g)

Změklé máslo (70 g na těsto, 70 g na dokončení) (140 g)

Hladká mouka (na těsto) (500 g)

Sušené droždí (na těsto) (1balení)

Krupicový cukr (na těsto) (80 g)

Žloutek (na těsto) (1 ks)

Rum (2 na těsto, 2 na náplň, 2 na dokončení) (1 ks)

Sůl (3 g)

Moučkový cukr (na náplň) (65 g)

Mleté vlašské ořechy (na náplň) (100 g)

Dětské piškoty (na náplň) (50 g)