Do hodinky
1 porce
Houby zalijte hrnkem vody a nechte máčet asi hodinu.
V hrnci rozehřejte máslo a zasypejte moukou. Míchejte minutu až dvě.
Zalijte vývarem. Přidejte houby i s nálevem, bobkový list, kmín a osolte. Vařte 5 minut.
Oloupané brambory nakrájejte na drobné kostky. Přidejte je po 5 minutách vaření do polévky. Vařte dále 10 minut, dokud brambory nezměknou.
Do polévky vlijte smetanu, ocet dle chuti, kopr a jen krátce prohřívejte.
K podávání připravte vejce naměkko nebo zastřené vejce. Vejce naměkko uvaříte následovně: Vejce z lednice vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Skořápka vejce nepraskne. Vařte 7,5 minuty a poté přendejte do misky se studenou vodou.
Ztracené vejce připravíte takto: Středně velký hrnec naplňte vodou a přiveďte téměř k varu. Vmíchejte lžíci octa, udělejte ve vodě vír a doprostřed pomalu a opatrně rozklepněte vejce. Můžete si jej případně předem rozklepnout do mističky a pomalu vlít doprostřed víru. Teplotu vody stále držte lehce pod bodem varu. Vejce tímto způsobem pošírujte jedno po druhém 4 minuty. Poté vyndejte děrovanou naběračkou a přendejte do studené vody, kde se zarazí proces vaření a žloutek zůstane tekutý. Při pošírování vajec doporučuji po dvou vejcích vodu s octem vyměnit za nový nálev.
Polévku rozdělte do talířů. Do každého vložte jedno vejce. Opepřete, posypejte koprem a podávejte.