Časově náročný
1 porce
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme smetanou a rozšlehanými vejci. V mixeru nasekáme mandle s petrželkou a přidáme ke směsi. Na pánvi rozehřejeme 50g másla, přidáme nakrájených 100g slaniny s jarní cibulkou, opečeme, necháme rozpustit dalších 50g másla, po vystydnutí přidáme k nakrájeným rohlíkům. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a směs promícháme.
Do misky vložíme změklých 200g másla, přidáme sůl, pepř, olivový olej, rozmačkaný česnek, šťávu z 1 citronu a promícháme.
Krůtu omyjeme, osolíme ze všech stran. Do dutiny břišní vložíme rozpůlenou cibuli, ½ citrónu, bylinky: rozmarýn, tymián a bobkový list. Část nádivky vložíme do otvoru v oblasti krku. Ochuceným máslem potřeme celou krůtu, vložíme do pekáče, pokapeme olivovým olejem, podlijeme vodou. Do pekáče ke krůtě přidáme cibuli, bylinky, 4 plátky slaniny. Pečeme na 180°C. Délka pečení je závislá od velikosti krůty. 1 kg masa = 40 minut.
V průběhu pečení podléváme vodou, krůtu poléváme výpekem. Po upečení necháme krůtu ještě aspoň 60 minut pod alobalem odpočinout.
Do menšího pekáče nalijeme trochu výpeku a vložíme do něj zbytek nádivky, povrch polijeme výpekem, pečeme 30 minut.