Koláč s červenou řepou

Koláč s červenou řepou

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

225 g Bio Harmonie Špaldová mouka bílá hladká 1kg
125 g Madeta Jihočeské máslo 82% 250g
5 g Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g
6 ks OVUS Vejce Moravia 6ks - podestýlková
1 ks Cibule červená (cca 150g)
2 stroužky Česnek (cca 80g)
100 g Maso Brejcha Anglická slanina krájená 100g
400 g Řepa červená síť 1 kg
150 g Biofarma DoRa Čerstvý kozí sýr bílý 85g
150 ml Meggle Smetana 30% 250ml
3 plátky Tymián květináč "13 cm”
5 g Kotányi Pepř černý mletý 20g

Postup přípravy

1. Začneme s těstem

Nejprve připravíme těsto. Na vál nasypeme mouku a doprostřed uděláme důlek. Do něj dáme máslo pokrájené na kostičky, sůl, 3 žloutky a přilijeme vodu. Vše dobře zpracujeme a vytvoříme hladké, nelepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a na hodinu uložíme do lednice.

2. Zbylým máslem vymažeme formu

Troubu rozehřejeme na 190 °C a formu vymažeme máslem.

3. Těsto předpečeme

Vychladlé těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát silný 3–5 mm a velký tak, aby pokryl formu i s okraji. Těsto opatrně přeneseme do formy a jemně ho do ní vtlačíme. Části přečnívající přes okraj odkrojíme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Na těsto položíme pečící papír a vysypeme například fazole, aby těsto zatížily. Pečeme 20 minut.

4. Jak na náplň?

Cibuli a česnek oloupeme a společně se slaninou nakrájíme na kostičky. Vše vložíme na pánev a restujeme dozlatova.

5. Smetanu prošleháme se 3 vejci

Řepu nakrájíme na tenké plátky a smetanu prošleháme s vejci, solí a pepřem.

6. Dobrou chuť!

Na předpečené těsto naskládáme vrstvu červené řepy, pak zasypeme polovinou směsi z opečené slaniny, česneku, cibule a přidáme na kousky natrhaný kozí sýr. Toto vrstvení ještě jednou opakujeme a nakonec vše zalijeme vyšlehanými vejci se smetanou. Vložíme do trouby a necháme dalších 20 minut péct.

Nakupte potřebné ingredience

Bio Harmonie Špaldová mouka bílá hladká 1kg (225 g)

Madeta Jihočeské máslo 82% 250g (125 g)

Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem 500g (5 g)

OVUS Vejce Moravia 6ks - podestýlková (6 ks)

Cibule červená (cca 150g) (1 ks)

Česnek (cca 80g) (2 stroužky)

Maso Brejcha Anglická slanina krájená 100g (100 g)

Řepa červená síť 1 kg (400 g)

Biofarma DoRa Čerstvý kozí sýr bílý 85g (150 g)

Meggle Smetana 30% 250ml (150 ml)

Tymián květináč "13 cm” (3plátky)

Kotányi Pepř černý mletý 20g (5 g)