Jablková galetka se skořicí a kardamonem

Jablková galetka se skořicí a kardamonem

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

240 g Hladká špaldová mouka (těsto)
40 g Moučkový cukr (těsto)
1 špetka Sůl (těsto)
140 g Studené máslo (těsto)
80 ml Studené mléko (těsto)
3 ks Jablka (náplň)
1 lžíce Citronová šťáva (náplň)
2 lžíce Třtinový cukr (náplň)
1 lžička Mletá skořice (náplň)
0.5 lžíce Mletý kardamon (náplň)
1 lžíce Kukuřičný škrob (náplň)
1 ks Vejce (na potření)
1 balení Plátky mandlí (na dokončení)

Postup přípravy

1. Krok

Nejdříve připravte těsto. Na vál prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené máslo a mléko. Vypracujte kompaktní těsto, ale dejte si pozor, abyste těsto nepřepracovali. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.

2. Krok

Troubu předehřejte na 180 °C.

3. Krok

Jablka zbavte slupky a jádřince. Nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy. Přidejte citronovou šťávu, cukr, koření a kukuřičný škrob. Důkladně promíchejte.

4. Krok

Na pomoučněném vále vyválejte těsto do kruhu. Těsto opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Těsto poklaďte nakrájenými jablky a nechte okraj 3 cm. Ten pak přehněte přes jablka.

5. Krok

Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem, posypte cukrem a plátky mandlí. Vložte do rozpálené trouby a pečte do zezlátnutí 30 minut.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká špaldová mouka (těsto) (240 g)

Moučkový cukr (těsto) (40 g)

Sůl (těsto) (1špetka)

Studené máslo (těsto) (140 g)

Studené mléko (těsto) (80 ml)

Jablka (náplň) (3 ks)

Citronová šťáva (náplň) (1 lžíce)

Třtinový cukr (náplň) (2 lžíce)

Mletá skořice (náplň) (1lžička)

Mletý kardamon (náplň) (0.5 lžíce)

Kukuřičný škrob (náplň) (1 lžíce)

Vejce (na potření) (1 ks)

Plátky mandlí (na dokončení) (1balení)