Jablková galetka se skořicí a kardamonem

Jablková galetka se skořicí a kardamonem

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Postup přípravy

1. Krok

Nejdříve připravte těsto. Na vál prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené máslo a mléko. Vypracujte kompaktní těsto, ale dejte si pozor, abyste těsto nepřepracovali. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.

2. Krok

Troubu předehřejte na 180 °C.

3. Krok

Jablka zbavte slupky a jádřince. Nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy. Přidejte citronovou šťávu, cukr, koření a kukuřičný škrob. Důkladně promíchejte.

4. Krok

Na pomoučněném vále vyválejte těsto do kruhu. Těsto opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Těsto poklaďte nakrájenými jablky a nechte okraj 3 cm. Ten pak přehněte přes jablka.

5. Krok

Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem, posypte cukrem a plátky mandlí. Vložte do rozpálené trouby a pečte do zezlátnutí 30 minut.

Ingredience

40 g Moučkový cukr (těsto)
1 špetka Sůl (těsto)
140 g Studené máslo (těsto)
80 ml Studené mléko (těsto)
3 ks Jablka (náplň)
1 lžíce Citronová šťáva (náplň)
2 lžíce Třtinový cukr (náplň)
1 lžička Mletá skořice (náplň)
0.5 lžíce Mletý kardamon (náplň)
1 lžíce Kukuřičný škrob (náplň)
1 ks Vejce (na potření)
1 balení Plátky mandlí (na dokončení)