Jablečný cheesecake s karamelem

Jablečný cheesecake s karamelem

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

220 g Máslové sušenky (na formu 26 cm)
100 g Máslo
400 g Smetanový sýr
90 g Moučkový cukr
200 g Zakysaná smetana
3 ks Vejce
6 g Škrob
2 ks Jablka
1 lžička Vanilkový lusk či lžička vanilkové pasty
40 g Máslo (na drobenku)
50 g Moučkový cukr (na drobenku)
70 g Hladká mouka (na drobenku)
100 g Krupicový cukr (na karamel)
160 g Smetana ke šlehání (na karamel)

Postup přípravy

1. Krok

Troubu předehřejeme na 160 a dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Máslo si rozpustíme a sušenky rozmixujeme v mixéru na drobky. K nim poté přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Sušenkový základ přesuneme do formy a prsty umačkáme do hladké vrstvy. Takto připravený korpus dáme péct do trouby na 10 minut.

2. Krok

Mezi tím si připravíme jablka. Ta oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Nyní připravíme náplň. Smetanový sýr asi 3 minuty šleháme, poté přidáme zakysanou smetanu, cukr a škrob a zašleháme do hladkého krému. V tuto chvíli přidáme vajíčka a vyšleháme hladký krém. Takto připravený krém přelijeme na upečený korpus, uhladíme a rovnoměrně poklademe jablky, po obvodu necháme cca 2 cm bez jablek. Takto pečeme v předehřáté troubě 25 minut.

3. Krok

Mezi tím si připravíme drobenku – rozpuštěné máslo smícháme s moukou a moučkovým cukrem a vypracujeme drobivé těsto.

4. Krok

Po 25 minutách cheesecake vytáhneme z trouby a rychle posypeme připravenou drobenkou, poté vrátíme do trouby a pečeme dalších 15 minut. Po 15 minutách troubu pouze vypneme, lehce pootevřeme a necháme cheesecake uvnitř dojít do pokojové teploty.

5. Krok

Mezi tím si připravíme karamel. Cukr nasypeme do pánve a necháme rozpustit, poté přilíváme po troškách smetanu a zahříváme a mícháme, dokud se nevytvoří hladká omáčka, poté necháme vychladnout cca 15 minut. Nakonec cheesecake potřeme vychladlým karamelem a přesuneme do lednice alespoň na 3 hodiny. Když je zcela studený, nožem ho raději odřízneme od stěn formy, vyndáme ho, přesuneme na talíř a podáváme.

Nakupte potřebné ingredience

Máslové sušenky (na formu 26 cm) (220 g)

Máslo (100 g)

Smetanový sýr (400 g)

Moučkový cukr (90 g)

Zakysaná smetana (200 g)

Vejce (3 ks)

Škrob (6 g)

Jablka (2 ks)

Vanilkový lusk či lžička vanilkové pasty (1lžička)

Máslo (na drobenku) (40 g)

Moučkový cukr (na drobenku) (50 g)

Hladká mouka (na drobenku) (70 g)

Krupicový cukr (na karamel) (100 g)

Smetana ke šlehání (na karamel) (160 g)