Do půl hodinky
1 porce
Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Na lžíci másla nechte na při nízké teplotě pomalu karamelizovat cibuli spolu s 1 celou skořicí. Po asi 5 minutách přidejte 1 lžičku (5 g) třtinového cukru a zamíchejte. Dále přidejte omyté a nakrájené fíky, chilli, zbytek cukru, balzamiko a orestujte. Do pánve dále přidejte lžíci vody, špetku soli a nechte na mírném ohni probublávat asi 5 minut- pokud by se směs připékala, přidejte trošku vody. Nakonec přidejte čerstvý pepř, muškátový oříšek a citrónovou šťávu. Promíchejte a směs rozmixujte. Nakonec dochuťte dle potřeby solí, cukrem nebo citrónem.
Lilky důkladně omyjte a nakrájejte na asi 1 cm silné plátky - nasolte a nechte "vypotit". Granátové jablko vydlabejte do misky. Plátky lilku pokapané olivovým olejem opékejte na rozpáleném grilu z obou stran, dokud nezměknou a neopečou se dozlatova. Ke konci grilování na každý plátek nasypte nadrolený sýr feta a nechte lehce rozpustit. Hotové lilky podávejte se zrníčky granátového jablka, nasekanými bylinkami dle chuti, čerstvým pepřem, špetkou soli, zakápnuté kvalitním olivovým olejem a fíkovo-cibulovým džemem. Přidat můžete i čerstvé fíky.
Místo fíkovo-cibulového džemu můžete na lilky využít i jednodušší variantu v podobě medovo-balzamikové zálivky.