Do hodinky
1 porce
Brambory uvařte ve slupce do měkka, ale dejte pozor, abyste je neuvařili příliš a nebyly moc měkké. Při krájení by se vám rozpadaly. Po uvaření sceďte a nechte vychladnout. Brambory si můžete uvařit i den předem a neoloupané je uchovávat na chladnějším místě.
Brambory oloupejte a nakrájejte na slabé plátky. Nejlépe se na to hodí strunový kráječ na vařené brambory nebo na vejce. Uzené maso nakrájejte na drobné kostičky.
Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli opékejte, dokud nezačne chytat zlatavý nádech. Opečená cibule bude v pokrmu mnohem lépe chutnat než zasyrova.
Připravte si zapékací mísu. Na toto množství brambor bude ideální oválná mísa o délce do 30 cm nebo hranatá o rozměru cca 25 x 27 cm. Pokud máte obavy, že vám nevyjdou brambory, nebojte se jich uvařit o něco více, můžete si z nich připravit například salát nebo dát vyšší vrchní vrstvu. Mísu vytřete olejem.
Na dno zapékací mísy vyskládejte 1 vrstvu brambor pěkně vedle sebe. Lehce brambory posolte. Na brambory rozprostřete polovinu nakrájeného uzeného masa a polovinu osmahnuté cibulky. Zakryjte vrstvou brambor, opět posypejte masem a cibulí a nakonec zakryjte poslední vrstvou brambor.
V míse prošlehejte vejce se smetanou a malou špetkou soli. Směsí přelijte brambory. Nakonec posypejte strouhaným sýrem, opepřete a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 35 minut. Posledních 5 minut můžete troubu přepnout na režim grilu/zapékání, aby byl sýr pěkně dozlatova opečený.
Na talíři můžete francouzské brambory posypat petrželkou. Podávejte s kyselými okurkami nebo sladkokyselou nakládanou řepou.