0
K pokladně

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

30 g 30 g másla
1 lžíce 1 lžíce slunečnicového oleje
675 g 675 g cibule
7 g 1 lžička cukru
0.16 ml 120 ml červeného suchého vína
0.006 g špetka soli
3 g špetka mletého černého pepře
0.005 lžíce 2 lžíce hladké mouky
0.75 ml 1,5 l hovězího vývaru
0.86 lžíce 4 lžíce koňaku nebo brandy
1 stroužek 1 stroužek česneku
2 ks 2 bagety
115 g 115 g nastrouhaného sýru

Postup přípravy

1. Poduste cibuli

Na nízkém žáru v hrnci zahřejte lžíci oleje a 30 gramů másla. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, posypte ji cukrem, osolte, opepřete a přikryjte pokličkou. Takto duste cibuli asi 40 minut, dokud nezíská sytě zlatohnědý odstín. Občas ji promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu a nepřipálila.

2. Vytvořte základ a přilijte vývar

Sejměte pokličku a přidejte víno. Žár zvyšte na střední a restujte cibuli zhruba 5 minut. Poté cibuli posypte moukou a restujte další 2 minuty. Do základu vmíchejte vývar a přiveďte směs k varu. Následně snižte žár na nízký, hrnec přiklopte poklicí a nechte polévku vařit 30 minut. Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem.

3. Připravte bagety

Mezitím si předehřejte troubu na nejvyšší teplotu (pokud můžete, zapněte program gril). Poté z baget odřízněte čtyři zhruba 2 cm silné plátky.

4. Proveďte poslední úpravy

Polévku rozlijte do 4 žáruvzdorných misek a do každé porce vmíchejte lžíci koňaku. Plátky bagety potřete rozkrojeným česnekem, položte je na polévku a posypte je sýrem. Misky dejte do trouby a vyčkejte 2-3 minuty, až sýr zezlátne. Podávejte ihned.

Nakupte potřebné ingredience

30 g másla (30 g)

1 lžíce slunečnicového oleje (1 lžíce)

675 g cibule (675 g)

1 lžička cukru (7 g)

120 ml červeného suchého vína (0.16 ml)

špetka soli (0.006 g)

špetka mletého černého pepře (3 g)

2 lžíce hladké mouky (0.005 lžíce)

1,5 l hovězího vývaru (0.75 ml)

4 lžíce koňaku nebo brandy (0.86 lžíce)

1 stroužek česneku (1 stroužek)

2 bagety (2 ks)

115 g nastrouhaného sýru (115 g)