Do dvou hodin
1 porce
Na nízkém žáru v hrnci zahřejte lžíci oleje a 30 gramů másla. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, posypte ji cukrem, osolte, opepřete a přikryjte pokličkou. Takto duste cibuli asi 40 minut, dokud nezíská sytě zlatohnědý odstín. Občas ji promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu a nepřipálila.
Sejměte pokličku a přidejte víno. Žár zvyšte na střední a restujte cibuli zhruba 5 minut. Poté cibuli posypte moukou a restujte další 2 minuty. Do základu vmíchejte vývar a přiveďte směs k varu. Následně snižte žár na nízký, hrnec přiklopte poklicí a nechte polévku vařit 30 minut. Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem.
Mezitím si předehřejte troubu na nejvyšší teplotu (pokud můžete, zapněte program gril). Poté z baget odřízněte čtyři zhruba 2 cm silné plátky.
Polévku rozlijte do 4 žáruvzdorných misek a do každé porce vmíchejte lžíci koňaku. Plátky bagety potřete rozkrojeným česnekem, položte je na polévku a posypte je sýrem. Misky dejte do trouby a vyčkejte 2-3 minuty, až sýr zezlátne. Podávejte ihned.