Do dvou hodin
1 porce
Dýni omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, vyjmeme jadřince, potřeme ji olivovým olejem a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 minut do změknutí. Ještě horkou dýni přesuneme opatrně do větší mísy, přidáme nalámanou čokoládu a směs vyšleháme. Vznikne nám dýňovo-čokoládové pyré. Necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme korpus. Mouku a studené rozkrájené máslo rozmixujeme, potom přidáme studenou vodu a opět mixujeme. Směs vyklopíme na vál, rukama propracujeme těsto, které zabalíme do kuchyňské fólie a necháme v lednici cca 20-30 minut uležet. Potom na vále s trochou mouky vyválíme placku. Vložíme ji do menší kulaté koláčové formy o průměru 26 cm. Zbytek těsta z okrajů formy odstraníme. Vidličkou uděláme na více místech na dně formy do těsta otvory (aby se těsto při pečení příliš nenafouklo) a okraje těsta přimáčkneme k formě (tím okraje ozdobíme). Korpus vložíme do trouby, pečeme na 200 °C 10 minut.
Potom dokončíme náplň. Do vychladlého čokoládovo-dýňového pyré přidáme vejce, mascarpone, cukr, skořici, vanilkové aroma, vyšleháme a nalijeme na korpus. Pečeme v troubě na 180 °C 30 minut.
Koláč servírujeme s jogurtem a nasekanými pekanovými ořechy.