Časově náročný
1 porce
Nejprve se vrhneme na smetanový karamel, který bude součástí krému. Cukr nasypeme do malého rendlíku a za občasného promíchání ho rozehřejeme na hnědý, tekutý a hladký karamel. Raději ho neustále sledujeme, rád se totiž připaluje. Když je karamel rozpuštěný, začneme za stálého míchání po malých troškách přidávat 100 g smetany. Vždy počkáme, až nám vznikne hladká omáčka, poté přilijeme další trošku. Karamel si vždy vlivem smetany trochu srazí, jak se smetana zahřeje, opět se rozpustí. Po přidání veškeré smetany bychom měli mít bublající horkou hnědou karamelovou omáčku bez hrudek, vaříme ji cca další minutu, poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout do pokojové teploty, poté přesuneme do lednice. V žádném případě karamel při přípravě neochutnáváme, je extrémně horký.
Předehřejeme troubu na 170 °C a 3 stejné formy o průměru okolo 16 cm vymažeme olejem. Pokud máme formy pouze dvě, korpusy pečeme déle a po upečení je prořízneme. Pokud máme formu pouze jednu, musíme dělat celé těsto nadvakrát. Změklé máslo společně s cukrem a vanilkou vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Když je máslo krásně rozvoněné, světlé a vyšlehané, začneme postupně přidávat vajíčka. Vždy přidáme jedno a šleháme směs další minutu, než přidáme další. Po přidání všech kusů těsto šleháme dalších asi 5 minut, dokud se nevytvoří hladká kompaktní našlehaná směs.
Mezitím si ve vedlejší míse smícháme mouku s kypřicím práškem, sodou a solí. V další míse smícháme mléko s jogurtem. Nyní tyto dvě směsi střídavě přidáváme do těsta, vždy počkáme, až se do těsta zapracují, poté přidáme další část. Takto pokračujeme, až do těsta zašleháme veškerou mouku i směs mléka. Těsto mícháme jen do té doby, než se všechny složky spojí, nikoliv více, mohli bychom ho totiž přešlehat.
Těsto nalijeme do připravených forem a pečeme cca 40-45 minut či do té doby, než bude vršek korpusů lehce hnědý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
Mezitím co se pečou korpusy, si připravíme karamel. Připravíme si prkénko, na které položíme pečící papír. Cukr nasypeme do malého rendlíku a za občasného promíchání ho rozehřejeme na hnědý, tekutý a hladký karamel. Raději ho neustále sledujeme, rád se totiž připaluje. Když je karamel rozpuštěný, odstavíme ho z plotny a nalijeme na pečící papír. Nyní ho pomocí vařečky rozetřeme na rovnoměrnou vrstvu. Nesaháme na něj rukama, je velmi horký.
Pokud je potřeba, korpusy seřízneme do roviny, a můžeme začít s finální částí dortu. Na vnitřní karamelový krém lehce prošleháme 180 g mascarpone. Nyní přidáme smetanový karamel z lednice a šleháme další 2 minuty, dokud krém nezesvětlá a není krásně hustý a našlehaný. Krém dáme prozatím stranou. Na obvodový krém lehce prošleháme zbytek mascarpone, poté přidáme zbylých 70 g studené smetany a vyšleháme do tuhého krému. Nakonec přisypeme moučkový cukru a vanilku a lehce prošleháme.
Nyní se vrhneme na kompletaci dortu. Asi polovinou karamelového krému pomažeme první korpus, poté přiklopíme dalším a opět promažeme druhou polovinou krému. Přiklopíme posledním korpusem a celý dort zahladíme obvodovým vanilkovým krémem. Tuhý karamelový plát rozlámeme na malé dílky, těmi nakonec dort ozdobíme.