Do hodinky
1 porce
Do rendlíku nalijeme smetanu, mléko a vanilku a pomalu zahříváme těsně pod bod varu. Mezi tím žloutky vyšleháme společně s cukrem do světlé a nadýchané směsi, na maximální rychlost to trvá několik minut. Jakmile se na smetanové směsi objeví první bublinky, ihned stáhneme z plotny a za stálého šlehání přilijeme ke žloutků. Ty při vlévání musíme šlehat, aby se vlivem tepla nesrazily. Směs přelijeme přes jemné sítko zpátky do hrnce a na nejnižší stupeň pomalu zahříváme asi 10-15 minut, dokud směs nezhoustne do konzistence hustší omáčky.
Nalijeme do uzavíratelné misky, vmícháme alkohol a necháme odkryté na lince vychladnout alespoň 60 minut, následně uzavřeme a přesuneme do lednice na 2 hodiny. Po dvou hodinách vložíme do mrazáku ztuhnout. Nyní je nutné zmrzlinu vždy jednou za čas prošlehat ručním šlehačem, nejlépe alespoň jednou za 3 až 4 hodiny, aby se ve zmrzlině neutvořily ledové krystalky. Prošleháme ji celkem 3, než zcela zmrzne. Pokud máte zmrzlinovač, postupujte dle návodu od výrobce.
Horké maliny
Mražené maliny nasypeme do kastrůlku, přidáme citronovou kůru a pár lžic vody a pomalu zahříváme, dokud maliny zcela nezměknou a nevytvoří hustou omáčku, dle potřeby přidáme další vodu. Zmrzlinu naservírujeme do skleničky, přidáme čerstvé maliny a přelijeme horkou malinovou omáčkou. Ihned podáváme.
Ořechy
Ořechy nakrájíme na různě velké kousky. Do skleničky naservírujeme kopečky zmrzliny, které prokládáme nasekanými ořechy, nakonec polijeme ořechovým máslem a zasypeme mandlovými plátky.
Amaretto
Amaretto smícháme s pomerančovou šťávou a kůrou. Do skleničky naservírujeme kopečky zmrzliny a přelijeme pomerančovým Amarettem. Můžeme přidat i mandlové plátky.